Polska: nacionalismus, sport a sex v jednom tanci

Praha – S významy národní hrdosti, snahou zvítězit nebo touhou po dokonalosti si pohrává představení Polska. Performerka Agata Maskiewiczová jej sice vytvořila už před několika lety, zvláště při aktuálním sportovním šílenství ale neztratilo nic na aktuálnosti.

Pražské divadlo Alfred ve dvoře jej na své scéně uvedlo v předvečer fotbalového mistrovství Evropy, které se koná právě v Polsku. A žně sportovních fanoušků tím nekončí – krátce po jeho skončení začínají letní olympijské hry v Londýně.

„Je to něco, co tu bylo, je a bude,“ říká k tématům svého představení Maskiewiczová. „Hraju si s tématy nacionalismus, sport, sex a taky ženské tělo a identita. Ptám se: jak souvisí sport a nacionalista? Proč je třeba investovat tolik peněz do sportu? Je to správná cesta?“

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Tradiční polský lidový tanec tancuje v národním atletickém úboru. Pohrává si s významy národní hrdosti, ale také genderu a trapnosti. V autorském představení, jež kombinuje tanec, hudbu, video a performanci, si hraje s divákovými pocity, očekáváními a projekcemi. Zároveň před ním obhajuje právo neuspět.

Maskiewiczová se narodila v Polsku, žije a pracuje ale v Rakousku a ve Francii. Ani její představení není cíleno na konkrétní národ, ač by k tomu název mohl svádět. „To je jedno, jestli to je Německo, Česko nebo Polsko. Sport prostě vyvolává silné pocity nacionalismu, pocit patriotismu, ale mně se to zdá docela nebezpečné. Chci ukázat kousek reality a dát publiku prostor o tom přemýšlet,“ vysvětluje.