Houslista Špaček o prestižní soutěži: Jsou to olympijské hry

Praha – „Ve finále rozhoduje i to, kdo ho psychicky a fyzicky vydrží,“ podělil se o svou zkušenost s prestižní mezinárodní Soutěží královny Alžběty v Bruselu šestadvacetiletý houslista Josef Špaček. V pětasedmdesátileté historii soutěže byl vůbec prvním Čechem, který se dostal do finále.

O vítězství usilovalo 160 houslistů, do finále jich postoupilo 12. Soutěž je odborníky považována za nejnáročnější, což potvrzuje i Josef Špaček. Součástí přípravy na finále byl týden, který museli účastníci strávit v izolaci a během něho nastudovat novou skladbu. Letos od japonského skladatele Kenjiho Sakaie.

„Psychika hraje v izolaci velkou roli, protože člověk má čas jenom sám pro sebe. Jde hlavně o housle a koncentrování se na velké finále. Má na to týden a hlavou se mu honí ledasco,“ vzpomíná na náročnou přípravu Špaček. „I ve finále rozhoduje, kdo to psychicky a fyzicky vydrží, protože se hraje hodinu a dvacet minut bez přestávky, což pro mě byla vůbec první zkušenost s takovýmto programem.“ Kromě Sakaieovy skladby, kterou museli nastudovat všichni účastníci, v něm hrál také skladby Sergeje Prokofjeva a Jeana Sibeliuse.

První cena letošního ročníku připadla Rusovi Andreji Baranovi, ale už jen samotná účast ve finále je úspěchem, který otevírá cestu ke světové kariéře. „Jsou to vlastně takové olympijské hry,“ říká Špaček, „vítězství zabezpečuje kariéru na zbytek života.“

Úspěšná je ale i Špačkova dosavadní kariéra. Jeden z nejvýraznějších českých houslových talentů studoval mimo jiné na prestižní newyorské Juilliard School u věhlasného Itzhaka Perlmana a také na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii. „Studium v Americe pro mě bylo klíčové, především na Curtisově institutu. Myslím, že není lepší školy na světě,“ domnívá se Špaček.

Hudbu má v genech. Jeho otec je cellistou v České filharmonii, kde Špaček působí jako koncertní mistr. „Bylo mi devět let a hrál jsem Bachův dvojkoncert d moll s mistrem Josefem Sukem. Byl to ohromný zážitek,“ vzpomíná na své první veřejné vystoupení v Rudolfinu, které je sídlem České filharmonie.

V následujících měsících čekají Josefa Špačka koncerty s Českou filharmonií, sólová vystoupení a v osobním životě už za pár dní svatba.