Rak a Strejček mají lék na nespokojenost: Karla IV.

Praha – „Lidé jsou všelijak otráveni a nespokojeni. Ale i když tenhle národ už přestává občas věřit i v blanické rytíře, tak na koncertech o Karlu IV. vždycky vzdává ovacemi hold našemu největšímu panovníkovi a jeho myšlenkám věří,“ domnívá se kytarista Štěpán Rak, že otce vlasti má cenu připomínat i dnes. Holdem českému králi a římskému císaři je Rakův společný projekt s hercem Alfredem Strejčkem Vivat Carolus Quartus, který večer zazní na charitativním koncertě v chrámu sv. Víta. Tedy na místě, kde je Karel IV. pohřben.

Ke společným projektům Raka a Strejčka patří také hold českému hudební skladateli, dirigentovi a cestovateli Eduardu Ingrišovi nebo pocta Tomáši Baťovi. Oba umělci spolupracují už léta, úspěchy slavili v mnoha zemích zejména pořadem Vivat Comenius věnovaným českému protestantskému mysliteli Janu Amosi Komenskému. Získali za něj dokonce Cenu UNESCO.

Koncertní hold Karlu IV. byl poprvé uveden na hradě Karlštejn v roce 2006. V nastudování v italské verzi s ním oba autoři absolvovali také turné v Toskánsku. „Vzdáváme hold velkým osobnostem tohoto národa už 23 let. Logicky jsme nemohli minout Karla IV. V době, kdy se všichni cítíme zvláštním způsobem nespokojeni se stavem světa a společnosti, hledáme útěchu – a Karel IV. je osobnost, která nám tuto posilu, věříme, že i našim koncertem, dává,“ doufá Alfred Strejček.

Osobnost panovníka studoval prý dva roky v archivech, kde objevil nepříliš známé dílo Morality Karla IV., soubor praktických návodů pro život určených lidem mocným i prostým. Inspirací mu byla také kniha Slavné české lebky. „Dal ji dohromady tým antropologů pod vedením pana docenta Jiřího Ramby. Téměř šedesátiletý výzkum ostatků Karla IV. přinesl podivuhodné závěry a překvapivá zjištění,“ upozornil Strejček s tím, že překvapivé poznatky o panovníkovi se dozví i návštěvníci koncertu.

„Karel IV. se snažil utajit jedno zranění, velice zásadní pro jeho život, dokonce zapřísáhl trestem smrti všechny, kteří by se zmínili o události, která mu předcházela a která ho zapříčinila,“ naznačil, jaké tajemství ze života Karla IV. mimo jiné prozradí. Strejček je autorem námětu a scénáře a také v rámci koncertu hraje na zobcové flétny. Hudbu ale složil Štěpán Rak.

Představení probíhá formou dialogu s Karlem IV. „Je to kus divadla, kus koncertu, forma, kterou chceme přitáhnout pozornost lidí k tématu,“ popsal podrobněji projekt Vivat Carolus Quartus Strejček. Jeho uvedení zahájí tři údery svatovítského zvonu Zikmund, největšího českého zvonu.

Rozhovor s Alfredem Strejčkem a Štěpánem Rakem (zdroj: ČT24)

Koncert je charitativní. Část výtěžku bude věnována na záchranu kostela sv. Bartoloměje v Bítovanech, část poputuje ve prospěch Nadace Vize 97.