Tři knižní tipy Karla Hvížďaly

Americký spisovatel Philip Roth opustil v románu Profesor touhy své tradiční alter ego Nathana Zuckermana, ale i tak čtenáři „dostanou“, co od něj očekávají. Rothova díla mají autobiografické prvky a příběhy skutečných osob zachycují i další dva knižní tipy dramatika a spisovatele Karla Hvížďaly. Kniha Devět životů Otto Katze rekonstruuje osud „komunistického superšpiona z Čech“; Deník 1942-1945 je záznamem části života Michala Krause, který se chce s dnešními mladými lidmi podělit o zkušenosti, jež se z jejich pohledu možná zdají neskutečnými.

Jonathan MILES / Devět životů Otto Katze
(Paseka, překlad Petruška Šustrová, 320 Kč)

Anotace: Faktografická kniha amerického historika Jonathana Katze je historicky důkladným zpracováním životního příběhu Otto Katze, „komunistického superšpiona z Čech“. Karel Hvížďala o knize: Otto Katz je skutečné jméno André Simonea, který byl jedním z popravených při procesu s Rudolfem Slánským. Je to příběh velice chytrého člověka, který se díky své dobrodružné povaze dal do služeb Stalinovy tajné policie, ale později i francouzské rozvědky a americké špionážní služby. Popravený byl ale z úplně jiných důvodů. Pozoruhodné na tom pro mě bylo, že tito lidé věděli, jak všechny své protivníky Stalin vraždí, ale neodradilo je to.  

Philip ROTH / Profesor touhy
(Mladá fronta, překlad Jiří Hanuš, 259 Kč)

Anotace: Americký spisovatel Philip Roth se přes svoje alter ego Davida Kepeshe v této knize vyrovnává s nenaplněnými touhami, které provází život snad každého muže. Karel Hvížďala o knize: Roth je takový Josef Škvorecký americké literatury. Má také své alter ego - Nathana Zuckermana, jako Škvorecký Dannyho Smiřického, a svůj život mapuje přes tuto postavu. V tomto románu se sice jmenuje jinak, ale kniha má opět hlubší filozofický podtext. Po zbourání všech platných hodnot, kdy se společnost výkonostní mění na zážitkovou, lidé nemají žádnou kotvu. Zajímají je nové a nové zážitky, ale ničeho si neváží natolik, aby u toho zůstali. Roth vypráví o neukojených touhách mladého muže, ale je to vlastně kniha o nás všech.

Knižní tipy Karla Hvížďaly (zdroj: ČT24)

Michal KRAUS / Deník 1942-1945
(Kvartus, 240 Kč)

Anotace: Když Michal Kraus zaznamenával těsně po válce jako sotva patnáctiletý chlapec své zážitky, nepočítal s jejich zveřejněním. Doufá, že jejich knižní vydání pomůže mladým lidem pochopit semdesát let staré události, které se jim z dnešního pohledu zdají neskutečné. Karel Hvížďala o knize: Michal Kraus, dnes architekt žijící v USA, prošel v letech 1942-45, kdy mu bylo třináct až patnáct let, Terezínem, Osvětimí a nakonec ho osvobodili v Mauthausenu. Vše zaznamenal těsně po tom, co se vrátil. Jeho deník má zvláštní patos a dikci dítěte, které ví, že má za sebou něco neobyčejného. Cítí, že by se měl s tím, co bylo výjimečně strašné, sám vypořádat, ale zároveň svou zkušenost předat, aby se nic takového nemohlo opakovat. Dětský pohled a zároveň pocit, že už o světě toho tolik ví, činí tu knihu naprosto výjimečnou.