ČT zaznamená koncert Vivaldianno 2012 a zve na generálku

Praha - Česká televize dnes zaznamená pražský koncert Vivaldianno tour 2012, který zazní večer v pražském Hudebním divadle Karlín. Koncert bude zároveň letošního turné po celém Česku. DVD se záznamem koncertu vyjde na podzim. Vivaldianno je projektem houslového virtuosa Jaroslava Svěceného a rockového klavíristy i skladatele Michala Dvořáka. „Přidali jsme ještě veřejnou generálku od pěti hodin,“ zve diváky narychlo Dvořák.

„Vivaldianno je moderní projekt a komplexní audiovizuální zážitek,“ představuje projekt Dvořák. „Scénografka Lucie Loosová zpracovala scénu, která vypadá velmi zajímavě jako stará antická obrazárna.“

Nové album Vivaldianno MMXII autoři představili na konci března. Album navazuje na předchozí úspěšný projekt Vivaldianno. Ve 12 nových skladbách se hlavní protagonisté projektu nechali inspirovat při experimentování se zvuky klasických, etnických i elektronických nástrojů nejen nadčasovou hudbou Antonia Vivaldiho, ale také Bachem a Mozartem, houslistou a skladatelem Fritzem Kreislerem i argentinským hudebním mágem Astorem Piazzollou.

Vivaldi a naše technické a nástrojové možnosti

„Chceme ukázat, že by se dalo s tou hudbou pracovat jinak, kdyby původní skladatelé měli stejné technické a nástrojové možnosti jako my dneska,“ vysvětluje Dvořák. Podle Svěceného dostává na této nahrávce unikátní spojení mezi hudbou minulosti a současnosti další rozměr. Na CD hraje i jeho dcera, houslistka Julie Svěcená, hráč na didgeridoo Ondřeje Smeykala, Heroldovo kvarteto i perkusista Miloš Vacík.

Projekt Vivaldianno provází velký zájem diváků a posluchačů. Prvního CD Vivaldianno MMVIII z roku 2008 se již celkem prodalo 30 tisíc nosičů. Vyprodané turné po 15 českých městech, Vivaldianno Tour 2010, si nenechalo ujít přes 20 tisíc diváků.

Rozhovor s Michalem Dvořákem (zdroj: ČT24)