Smetanovu Litomyšl vyprovodil s přáním Václav Klaus

Litomyšl - „Vydobyl si naprosto pevné místo mezi našimi hudebními festivaly a já pevně věřím, že se stejně tak dobře bude dařit tomu padesátému čtvrtému, jako se dařilo těm předchozím,“ popřál prezident Václav Klaus festivalu Smetanova Litomyšl při jeho zahájení 14. června. Letošní ročník otevřelo vystoupení České filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou na zámeckém nádvoří.

Orchestr uvedl symfonickou báseň Valdštýnův tábor Bedřicha Smetany a tři symfonické skici Clauda Debussyho. Závěr patřil klavírnímu koncertu číslo 1 b moll Petra Iljiče Čajkovského s hostujícím klavíristou tureckého původu Fazilem Sayem.

Pořadatelé pro letošní ročník připravili 31 pořadů. Zájmu se zřejmě budou těšit zvláště operní tituly, například Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, kterou přednese soubor opery Moravského divadla Olomouc, režisérem je Michael Tarant. V programu jsou také Pucciniho La Bohéme, Carmen Georgese Bizeta, Jakobín Antonína Dvořáka nebo Verdiho La Traviata.

„Nabízíme nejen opery nebo koncerty vážné hudby, ale snažíme se dělat i tzv. přesahové koncerty,“ upozornil umělecký produkční přehlídky Leoš Krejčí. K nim patří recitál Jarka Nohavici nebo La Folia, projekt Pavla Šporcla na barokní téma. „Zvolili jsme letos spíše líbivější dramaturgii. Snažili jsme se lidem přinést radost v období velkých starostí,“ dodal k programu letošního ročníku ředitel festivalu Jan Pikna.

Upozornil zároveň, že na své si přijdou ale i náročnější posluchači. „Máme i počiny pro hudební znalce. Jedním z největších je světová premiéra písňového cyklu Sylvie Bodorové, který napsala pro barytonistu světového jména Thomase Hampsona,“ upozornil. Pozornost si podle Pikny zaslouží i další česká premiéra - provedení opery The Fairy Queen (Královna víl) Henryho Purcella na motivy Snu noci svatojánské Williama Shakespeara.

Vážná i „nevážná“ hudba budou znít Litomyšlí do 8. července. Pořadatelé očekávají, že na festival dorazí 28 tisíc návštěvníků. Program uzavře koncert, na němž závěrečnou skladbu - Čajkovského Slavnostní předehru 1812 - doprovodí dělostřelecké salvy.

Hudební festival už osmým rokem doplňuje Smetanova výtvarná Litomyšl. V prvních dnech mohou zájemci zajít na čtyři výstavy, které připomínají 180. výročí narození Julia Mařáka, litomyšlského rodáka; prohlédnout si snímky dvorního fotografa Václava Havla Oldřicha Škáchy či malby Kamila Lhotáka, který by letos oslavil sté narozeniny.