Co mají společného matfyzáci a umělci? Festival

Praha – Dva festivaly vysokých škol si budou 15. a 16. června v Praze konkurovat, anebo možná naopak se doplňovat, protože z jejich programu si může každý vybrat to své. Přehlídka Skrz Na Skrz, pořádaná AMU a VŠUP, se koná druhým rokem. Matematicko-fyzikální fakulta pořádá filmový festival poprvé. Pro jeho název si zvolila svou zkratku: MFF UK FilmFest.

„Soutěžním festivalem chceme podpořit nejen amatérskou produkci krátkých filmů v oblastech matematiky, fyziky či počítačové animace, ale hlavně ukázat, že věda dokáže být i zajímavá a zábavná,“ odůvodnil vznik „matfyzáckého“ festivalu hlavní organizátor Martin Vlach.

Sedmdesát soutěžních krátkých snímků se bude promítat po oba dva dny v prostorách fakulty. Na závěr bude kromě ceny pro nejlepší film také Cena za autorský přínos, Institutční cena, Cena pro mladé vědátory, Divácká cena a Cena čtenářů Technet.cz.

Kromě projekcí si mohou návštěvníci podebatovat i s festivalovými hosty, jimiž jsou osobnosti nějakým způsobem spojené právě s Matematicko-fyzikální fakultou. Pozvání přijal někdejší rektor AVU a generální ředitel Národní galerie Milan Knížák, biskup František Radkovský, herec Martin Myšička nebo mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Festival uměleckých vysokých škol na rozdíl od „matfyzáckého“ nezůstane v budově. Odehrávat se bude na Střeleckém ostrově, kde vznikne divadelní šapitó, letní kino, music bar, malá galerie a literární kavárna. „Hlavním cílem festivalu je propojování – škol, uměleckých oborů, lidí, myšlenek. A myslíme si, že právě neoficiální prostředí ostrova je pro nenásilné propojování ideální,“ domnívají se organizátoři.

Program tvoří studenti Akademie múzických umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Kromě divadla, filmu a hudby se příchozí mohou těšit i na přednášky o umění či módní přehlídku mladých návrhářů.

Oba festivaly zakončí hudební večer – MFF UK FilmFest v klubu Rock Café, Skrz Na Skrz v Roxy/NoD. Vstup na festivalové akce, s výjimkou závěrečných večerů, je volný.