Případ Série C-L se opět vyšetřuje

Praha - Výbuch vagonu převážejícího bankovky série C-L na kilometru 297.3 rozmetá jejich ohořelé zbytky po okolí. Všechny bankovky jsou zničeny. Záhy je nedaleko nalezeno tělo mladé zastřelené ženy… Scéna, kterou znají čtenáři detektivek i diváci těch filmových. Jejím autorem je Eduard Fiker, kniha, v níž se objevila – Série C-L – se nyní dočkala reedice.

Před rokem 1989 se Fikerovy detektivky prodalo přes půl milionu výtisků. Autor ji napsal v roce 1958, její popularitu ještě zvýšila filmová adaptace, která vznikla o dvanáct let později. Pod názvem Na kolejích čeká vrah s Jiřím Sovákem v hlavní roli majora Kalaše ji natočil Josef Mach. Filmového zpracování se Fiker ale nedočkal, zemřel v roce 1961.

Machův snímek vznikl podle první poloviny knihy, ta druhá byla pro tehdejší režim příliš akční. „Navíc v sobě skrývala takový sci-fi prvek, dědeček vlastně předpověděl vznik 3D tisku nebo 3D kopií,“ podotkl vnuk spisovatele Václav Dort, u jehož nakladatelství Comics Centrum reedice Série C-L vyšla.

  • Eduard Fiker zdroj: Comics Centrum
  • Eduard Fiker / Série C-L zdroj: ČT24

Eudard Fiker byl autorem nejen detektivek, ale také dobrodružných a humoristických románů a filmovým scenáristou. Série C-L je ale zřejmě jeho nejznámějším titulem. Je součástí volné trilogie spojené dvojicí vyšetřovatelů Kalaš-Karlíček, do níž patří ještě Zlatá čtyřka a Kilometr devatenáct.

„Většinou, když člověk píše detektivku, snaží se udržet napětí. Ale když se mu tam podaří nějaký špíček, který dokáže změnit nebo třeba posunout celý děj a udělat čáru přes rozpočet, tak je to úžasný. V tom okamžiku se čtenář stává komplicem a to je moc důležité,“ poznamenal k úspěchu Fikerovy knihy Jan Cimický. Křtu knihy se neúčastnil jako psychiatr, ale jako předseda České asociace autorů detektivní a dobrodružné literatury.

Eduard Fiker / Série C-L. 2012, Comics Centrum, 249 Kč.

Petr Meškán o reedici Série C-L (zdroj: ČT24)