Respect pro zahraniční umělce

Praha – Už vás nebaví poslouchat rádiovou muziku nebo všeobecně známé fláky? Zamiřte na Štvanici, ta se na víkend promění v cizokrajný ostrov, kde Hudba dělá člověka! Právě v těchto místech totiž startuje hudební festival Respect, který přiveze umělce a objevy z kategorie world music.

O co jde? Pojem world music se nejčastěji používá pro typ hudby vycházející z libovolné etnické tradice. Ty pak přenáší do celosvětového kontextu sociálních i kulturních souvislostí. Komu tento pojem doposud unikal, má nyní šanci naživo spatřit nejpřednější umělce z Afriky, Asie i Evropy. Většina účinkujících zavítá do České republiky poprvé.

Na vyhřáté Štvanici zahájila festival nizozemská kapela Arifa. Hlavní hvězdou letošního festivalu je ale legenda africké hudby Mulatu Astatke. Ve svých skladbách kombinuje tradiční etiopské rytmy a klasický jazz. Před 50 lety byl prvním Afričanem, který absolvoval elitní jazzovou školu Berklee. 

„Míchám typické etiopské tóny s americkým blues tak, jak by to nikdo u nás neudělal. Posouvám to dál a vzniká tak originální hudba, za těch 50 let, co to dělám, furt vzniká něco nového,“ řekl Mulatu Astatke. Na výsluní ho vynesla ale především práce s Jimem Jarmuschem na hudbě k filmu Zlomené květy a stal se neobyčejně populárním. Prodeje jeho desek překonaly milion kusů.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Cílem Respect festivalu je poznat jiné hudební tradice a směry, než které jsou nám běžně přístupné. „Stejně jako v minulých letech nám i letos jde především o objevování nových teritorií ve world music. Návštěvníkům festivalu nabídneme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světě děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ doplnil ředitel a zakladatel akce v jedné osobě Borek Holeček.

Duquende
Zdroj: ČT24/Respect festival

Největší tahoun Respectu je bezpochyby i flamenco zpěvák Duquende, kterého fanoušci mohou znát z uskupení Paco de Lucía. Duquende, vlastním jménem Juan Rafael Cortés Santiago, je v současnoti považován za největší osobnost flamenca 20. století.

Překvapit mohou i Jagwa Music z Tanzánie. Pomocí propojení starodávných bubnů s klasickými klávesami a za pomoci megafonu odehrají experimentální set afro punku a trance rapu, s nímž ve světě triumfují. Málokdo by hádal, že jsou členové tohoto seskupení tak zdatní hudebníci, když se v Tanzánii živí černým taxikářstvím – zaskakují totiž za kolegy, kteří jsou právě vězeňsky indisponováni.

Jagwa Music
Zdroj: ČT24/Respect festival

Festival rozšířil pole působnosti i pro děti, což je oproti loňskému ročníku změna. Nejmenší si tak budou moci zazávodit ve skákacích pytlích či zhlédnout představení bublináře nebo mima. Čekají na ně ale i další soutěže a mezitím budou moci jejich rodiče ochutnat pokrmy z jiných kontinentů, navštívit workshopy apod.

Součástí akce je i prezentace neziskových organizací, konkrétně Člověka v tísni, Poradny pro uprchlíky či Berkat – Rerufest.