24hodinová divadelní hra provede diváky taji Berlína

Berlín - Celých 24 hodin trvá jedna z nejúspěšnějších inscenací berlínské divadelní sezony. Zpracování 1500stránkového kultovního románu Nekonečný žert klade výjimečné nároky na diváky. Avantgardní hra je mimo jiné zavede na normálně nepřístupná místa německé metropole.

V devět ráno začíná pro 120 diváků 24 hodinové divadelní dobrodružství. „Jsem napnutý, jak budeme za těch 24 hodin vypadat,“ říká jeden z diváků. Za vstup na beznadějně vyprodané představení lidé zaplatili přes 1 300 korun. Fasují nutnou výbavu – deštníky a energetické nápoje. 

Děj vychází ze 1500stránkové knihy, donedávna považované za nepřeložitelnou. Experimentální román Nekonečný žert Američana Davida Fostera Wallace balancuje na hraně mezi groteskou a tragédií. Kreslí obraz budoucnosti, kdy si firmy pronajímají kalendářní roky k reklamním účelům a teroristé hrozí světu filmem tak zábavným, že zabíjí. 

„Tahle 24hodinová show diváky provede bývalým Západním Berlínem,“ říká herečka Astrid Meyerfeldová. Část hry mohli diváci vidět v obvykle uzavřených prostorech bývalé americké radarové základny. Ta stojí na kopci, uměle navršeném z trosek Berlína po druhé světové válce. 

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Přichází noc. Zatímco herci se střídají, na publiku se projevuje únava. Autobusy je odvážejí na další improvizovaná jeviště, do protialkoholické léčebny nebo do nitra obřího potrubí pro testování lodí. Do 9 hodin ráno následujícího dne, kdy bláznivý divadelní maraton skončil, vydržela zhruba polovina diváků. Sám autor předlohy se ale potlesku po inscenaci své životní knihy nedočkal. Po těžkých depresích se David Foster Wallace před čtyřmi lety oběsil.