Sarandonová kývla na pozvánku do Varů

Praha – Organizátoři filmového festivalu poodhalili další podrobnosti ohledně blížící se grandiózní karlovarské filmové přehlídky. Ta startuje již za pár dní, konkrétně 29. června. Tvůrčí tým uvedl, že další význačnou hollywoodskou hvězdou, která se na akci objeví, bude herečka Susan Sarandonová. Vedle Helen Mirrenové to bude již druhá dáma, která převezme Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii. První online rezervace zpřístupní festival 25. června v 10 hodin ráno.

Mirrenová se ujme role zahájení festivalu, kdežto její kolegyně s velkou pompou událost uzavře. Sarandonová zároveň představí komedii bratří Duplassových s názvem Jeff, který žije s mámou, v níž herečka účinkuje. 

Slavnostním ceremoniálem si nakonec projde i český herec Jiří Somr. Na jeho počest plánovali organizátoři původně promítnout filmovou adaptaci Kunderova Žertu. Nakonec se ale rozhodli, že pouhá projekce k docenění jeho herectví nestačí, a udělí mu rovnou cenu za přínos české kinematografii. 

Porota a nové filmy 

Umělecký ředitel MFF poskytl také řadu jmen, která se v Karlových Varech ukáží. 

V hlavní porotě zasedne třeba americký festivalový organizátor Richard Peňa nebo rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. V porotě dokumentárních snímků se objeví např. producent Jiří Konečný, který na festivalu představí svůj snímek Příliš mladá noc, jenž se podíval na německé Berlinale. 

Filmovou parádu zahájí premiéra britského snímku Good Vibrations. Jde o životopisný snímek o zakladateli punkové scény z Belfastu ve vyhrocené době konfliktu katolíků a protestantů. Podle uměleckého ředitele Karla Ocha je film publiku velice přístupný. 

Osmidenní maraton uzavře snímek Woodyho Allena Do Říma s láskou

Hromada režisérů poctí diváky svou přítomností proto, aby představila své nové projekty. Jedním z nich bude dramatický Černý kůň Todda Solondze, Za zavřenými dveřmi Istvána Szabóa či Přijít o rozum Joachima Lafosse. 

Unikátním projektem bude i 15hodinový dokumentární epos Marka Cousinse s názvem Příběh filmu mapující zrod kinematografie. Cyklus se rozdělí do pěti 3hodinových bloků. 

Ostatní sekce 

Sekce Horizonty si letos vezme na paškál vítězné filmy z francouzského Cannes – Moonrise kingdom, Láska či Andělský podíl. Horizonty nabídnou nejméně 13 snímků. 

Vizuál 47. ročníku MFF Karlovy Vary
Zdroj: ČT24

Akce Works in progress pro změnu diváka seznámí s filmy, které jsou těsně před dokončením. Vítězný snímek obdrží finanční odměnu, již bude moci uplatnit v barrandovských ateliérech. 

Festival se letos rozhodl uspořádat i besedu na téma Proč se kradou filmy. Podle výkonného ředitele Kryštofa Muchy je potřeba o tomto problému diskutovat a nezametat jej pod stůl.