Týcova dvě sklíčka opět na scéně

Praha – V odpoledních hodinách byla otevřena venkovní dlouhodobá instalace semaforu kontroverzního umělce Romana Týce v galerii AMoYA. Ve dvoraně Colloredo-Mansfeldského paláce, kde galerie sídlí, jsou vystavena dvě sklíčka ze sady, která před lety oživila pražské semafory. Autor za to posléze strávil měsíc vězení. Za Týce se tehdy postavili umělci, veřejnost i některé osobnosti komunální politiky.

Galerie původně chtěla sklíčka vystavit přímo na pouličních semaforech. To ale vyhláška nedovoluje, Roman Týc prý navíc prohlásil, že pokud by byla sklíčka na semaforech umístěna, měla by tam už zůstat natrvalo. Vedení galerie se však nevzdává a snaží se domluvit s magistrátem na způsobu instalace sklíček na semafory. 

Zastáncem Týcových semaforů je i pražská radní Aleksandra Udženija, která se zúčastnila vernisáže ve dvoraně paláce. „Chtěla bych říct, že umělecký projekt se semafory mě osobně velice oslovil. Byla bych ráda, kdybychom našli v Praze vhodné místo, kde by pan Týc mohl v tomto smyslu svobodně tvořit bez hrozby represe ze strany státu,“ uvedla dříve Udženija. 

V roce 2007 Týc vyměnil skla celkem na padesáti semaforech. Kvůli výměně „panáčků“ poslal soud výtvarníka v březnu letošního roku na měsíc do vězení. Týc odmítl zaplatit pokutu 60 tisíc korun právě za výměnu sklíček.

Týcova dvě sklíčka opět na scéně (zdroj: ČT24)