F. X. Šalda odmění historičku Rousovou

Praha – Letošní cenu kritika F. X. Šaldy při slavnostním ceremoniálu v prostorech Sovových mlýnů Musea Kampa obdrží historička umění Hana Rousová. Pocty se jí dostane za projekt s názvemKonec avantgardy? Rousová se stane v pořadí šestnáctou laureátkou.

Ocenění pravidelně uděluje Nadační fond Společnosti F. X. Šaldy za nebývalý kritický či ediční počin v umělecké i duchovědné oblasti. 

Konec avantgardy? s podtitulem Od mnichovské dohody ke komunistickému převratu se zevrubně zabýval českým výtvarným uměním během druhé světové války. Na toto období se totiž pomalu zapomíná a není časté, aby se stávalo předmětem výstav. Rousová do popředí postavila dnes již zapomenuté umělce, ačkoliv ani bez tehdejších populárních osobností malířství se to neobešlo.  

Projekt byl zasazen do společenského kontextu doby, který tehdy zabraňoval volnomyšlenkářství a neumožňoval svobodnou tvořivost nebo utínal případné kontakty se zahraniční uměleckou scénou. 

Hana Rousová, laureátka Ceny F. X. Šaldy (zdroj: ČT24)

Rousová soupeřila s tvrdými konkurenty. O cenu se prali Jana a Jiří Ševčíkovi se svou knihou prostě nazvanou Texty. Ta obsahuje soubor studií a esejí z katalogových příspěvků od 70. let až po současnost. Na paty dvojici šlapala publikace Ladislava Kesnera Obrazy mysli/Mysl v obrazech, jež existovala paralelně se stejnojmennou výstavou. 

Historička umění se zabývá obdobím 20.–30. let minulého století. Zkoumá především tvorbu Františka Foltýna, Aloise Bílka či Aleše Veselého. Šaldova cena pro ni není první radostí, před třemi lety získala cenu Uměleckohistorické společnosti za celoživotní dílo.