Diverse štěpí fotografii do několika směrů

Praha – Baletní akty, portréty několika předních českých umělců, tajemné krajiny a akty cizích žen. Právě takovou unikátní sbírku najdete v těchto dnech pohromadě v Obecním domě. Fotograf Pavel Brunclík zde prezentuje výstavu Diverse v rámci čtyř tematických okruhů. A je na co se dívat.

Jde zároveň o Brunclíkovu první souhrnnou přehlídku. Vystavené snímky vybíral ze sfér, jež fotí celý život nejraději. K exhibici Diverse vychází i stejnojmenná publikace, kde zájemci najdou kompletní portfolio zveřejněných děl. 

Skupina Krajiny zachycuje nejrůznější polohy přírody v opačných koutech světa. Svítání, mlžné opary, pouště spalované horkem nebo barevná záplava vlčích máků mají jedno společné – dýchá z nich osobité kouzlo a klid. Brunclík se soustředí na detaily, avšak někdy scenérii zachytí tak, aby nešlo poznat skutečné měřítko rozlohy. 

Snímání krajinek ale není vždy tak snadné, jak by se zdálo. „Na správné světlo čekám třeba osm hodin, ale pak světlo trvá pár minut,“ říká Brunclík. 

Největší skupiny tvoří dvě sbírky v kategorii akty. Fotograf původně nezamýšlel, aby Geometrie nahoty, jež zobrazuje obnažené tanečníky Národního divadla, byla nutně nahá. Situace se však změnila, a tak si návštěvník může prohlédnout i ten nejdrobnější svalový detail a každou šlachu pracující v nelehké kompozici těl. Snímky zobrazují statické pózy baletního souboru, což prý pro modely bylo o dost těžší, než zachycení v pohybu. 

  • Krajiny autor: Pavel Brunclík, zdroj: Pavel Brunclík
  • 46 Čechů/Ludvík Vaculík autor: Pavel Brunclík, zdroj: Pavel Brunclík

Cizí ženy jsou oproti tomu občas zaznamenané i v pohybu. Některé tvoří menší příběh, jiné zase dokonale fungují samostatně. Kolikrát fotografování probíhalo na veřejném místě, avšak vše si stále drží úroveň vkusu a nezabíhá do primitivních vulgarit. 

Diverse zakončují Portréty 46 Čechů. Před hledáčkem Pavla Brunclíka skončil třeba Václav Havel, Ludvík Vaculík, Jan Tříska či Jan Švankmajer. „Snažím se, abych z člověka dostal nějakou charakteristiku,“ vysvětluje fotograf, proč se se svými modely snažil víc poznat a alespoň před focením zajít na pivo. 

Ne vždy se ale znojemský rodák soustředil na zmíněnou tematiku. Dlouhou dobu pracoval jako reklamní fotograf, což nijak nezavrhuje. Naopak je rád, že se tím naučil zvládat svou profesi.

„Reklama vám dává úkol vyfotit něco tak, jak si to přejí druzí,“ uvádí, co mu dalo největší zkušenosti. „Tím, že jsem dělal dlouho reklamu, víc věcí promýšlím.“ 

Diverse na své obdivovatele počká v Obecním domě až do posledního srpnového dne.

Pavel Brunclík…

… je známý jak v Česku, tak za hranicemi. Kombinuje komerční reklamní fotografii se snímky architektury, aktů a krajin. Výsledné fotky se snaží neupravovat, ačkoliv mu jde o co nejvyšší kontrast barev. Absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, poté přešel na dokumentaristiku na FAMU. Vlastní asi 10 fotoaparátů a 30 objektivů, s nimiž zmapoval pobřeží USA, Chile, Peru, Bolívie a mnoha dalších zemí.