Sting vstoupí podruhé do stejné Prahy

Praha - Podruhé v letošním roce vystoupí v Praze britský zpěvák a skladatel Sting. Kongresové centrum, kde koncertoval v únoru, vyměnil za prostornější O2 arenu. Zazní ale opět výběr jeho největších hitů, kterým oslavuje čtvrtstoletí své sólové kariéry.

„Program nebude úplně jiný, ale bude samozřejmě přizpůsobený velké hale,“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Podle něho vše nasvědčuje tomu, že Sting vystoupí bez předkapely.

Bývalý člen skupiny The Police přijíždí v poměrně krátké době do Česka potřetí. Prahu dobře zná a v minulosti spolupracoval s českými hudebníky. Navštívit hlavní město podruhé během pěti měsíců se rozhodl na základě velkého zájmu fanoušků. Před své příznivce předstoupí tak, jako ho všichni dobře znají - s baskytarou na krku zahraje své největší hity jako Desert Rose, Englishman in New York nebo All This Time. Zazní i slavné skladby The Police Every Breath You Take, King of Pain nebo Every Little Thing She Does Is Magic.

„Očekáváme velkou návštěvu, ale vstupenky ještě budou k dispozici na pokladnách před koncertem,“ připomněl Novák. 

Poslouchání je na tom, být hudebníkem, to nejdůležitější. Myslím naslouchání, jak ostatní muzikanti hrají. Uši jsou nejdůležitější smyslový orgán. Nejdřív přes něj vnímáme informace a pak teprve použijeme ruce. /Sting/

Evropské turné k 25. výročí své sólové kariéry zahájil Sting 5. února v Newcastlu. Na koncertní šňůře ho doprovázejí kytaristé Dominic a Rufus Millerové, bubeník Vinnie Colaiuta, hráč na elektrické housle Peter Tickell a vokalistka Jo Lawryová.

Šedesátiletý Sting, vlastním jménem Gordon Sumner, stál nejprve v roce 1977 u zrodu slavné kapely Police, první sólové album vydal o osm let později. Za svou kariéru prodal téměř 100 milionů alb jako sólový umělec a získal deset cen Grammy, Zlatý glóbus, cenu Emmy a tři nominace na Oscara. Naposledy vydal titul Sting: 25 Years, který vyšel 26. září 2011. Tato kolekce zachycuje poprvé v historii jak největší hity, tak i rarity ze Stingovy dlouholeté sólové kariéry.

Jeho písně jsou známé bohatým aranžmá, rozmáchlým zvukem a silnými popovými melodiemi. To lze dnes večer od koncertu rockové legendy očekávat. V O2 areně vystoupil naposledy předloni, kdy zahrál své známé skladby v orchestrální úpravě.