Pavel Bobek slaví s novou nahrávkou

Praha – Zpěvák Pavel Bobek vydává novou desku nazvanou Kruhy. Jde o album plné coververzí, např. od Erica Claptona, Chrise Cornella či Krise Kristoffersona. Křest novinky proběhl v Divadle Bez Zábradlí a kmotrou se stala Bobkova bývalá spolužačka a světoznámá architektka Eva Jiřičná.

Kolekce dvanácti skladeb v sobě kombinuje několik hudebních stylů. Zpěvák na Kruzích spojuje rock, jazz, pop, ale i folk či klasické country. Původní texty přeložili Luboš Malina a Jiří Mašek, přičemž prvně jmenovaný s Bobkem pravidelně vystupuje se svým Malinabandem.  

„S radostí jsem si zazpíval písně z mého mládí, jež jsem poznal např. v podání Franka Sinatry, Burl Ives či Andy Williamse,“ uvádí Bobek na stránkách svého vydavatelství EMI. Zároveň letos uplyne přes třicet let od doby, kdy natočil své první LP.

Bobek si Kruhy pomyslně nadělil k pětasedmdesátým narozeninám, které jej čekají letos v září. Chystá se je oslavit ve velkém stylu – jak jinak než na pódiu. Už nyní prozradil jména svých koncertních hostů. Po svém boku přivítá Marii Rottrovou či Roberta Křesťana. 

„Začínal s čistým americkým rokenrolem a dostal se k jakémusi šansoniérskému výrazu, ale ještě třeba přes repertoár Krise Kristoffersona nebo Johnnyho Cashe,“ říká o něm hudební kritik Jiří Černý. Cashe Bobek podle svých slov obdivoval od momentu, kdy slyšel jeho první písničku.

Pavel Bobek - Kruhy
Zdroj: ČT24/EMI

Dvacet tři let strávil Bobek v Divadle Semafor, ale jeho kariéra se datuje už od 50. let minulého století. Vystudoval Fakultu architektury a pozemního stavebnictví, jenže kolem roku 1963 dostal nabídku na angažmá zpěváka skupiny Olympic. A jeho kariéra už se vezla… „I v době nejtěžšího bolševismu jsem z 99 % točil písničky americké provenience a kupodivu mi to procházelo,“ vzpomíná.