Richard III. mluví česky i hovorí po slovensky

Praha – Převážně česko-slovenské budou letošní Letní shakespearovské slavnosti, které – jak z jejich názvu vyplývá – naruší divadelní prázdniny komediemi i tragédiemi slavného anglického dramatika. Konat se budou v šesti městech, první představení se ale odehraje tam, kde to všechno začalo – v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Zahájení patří novince letošního ročníku – Richardu III. Padoušské krále mohou na shakespearovských slavnostech diváci potkat letos dokonce dva: českého i slovenského.

V českém Richardovi III., který je novým titulem shakespearovských slavností, se v roli krutého krále představí Jiří Langmajer. Ve slovenské verzi ho hraje Robert Roth. Jen pro zajímavost, oba herci se na jaře sešli ve Slovenském národním divadle na jednom jevišti v dramatu Racek. Jejich Richardové nejsou různojazyčnými alternacemi v téže inscenaci, ale každý z nich patří do jiného nastudování Shakespearovy hry.

Český Richard III., kterého ovšem nastudoval slovenský režisér Martin Huba, se kromě Prahy bude hrát také v Brně a Ostravě. Slovenského Richarda připravil pro slavnosti už loni v Bratislavě Marián Pecko s česko-slovenským obsazením. Na programu slavností na Pražském hradě bude mít ale letos premiéru.

„Za všemi letošními premiérami stojí výborní režiséři,“ podotkl ředitel festivalu Michal Rychlý. „Vedle Martina Huby a Mariána Pecka je to ještě Ondřej Spišák, režisér nové komedie Marná lásky snaha připravené s ostravskými herci.“

Kromě bláznivé komedie, která si střílí z lidské domýšlivosti a popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky, bude mít na shakespearovských slavnostech českou premiéru i milostná komedie Dvaja páni z Verony v režii Petera Mankoveckého. Z jeviště opět zazní čeština i slovenština, protože jednu z hlavních rolí vytvořil Martin Zounar. Mimo dvě uvedení na brněnském Špilberku uvidí hru diváci na Bratislavském hradě.

Návštěvníci se mohou těšit ale i na reprízy už dříve uvedených her. Z česko-slovenského nabídky k nim ještě patří jiskřivá fraška Oko za oko – niečo za niečo a drama Antonius a Kleopatra, které se ovšem bude letos hrát jen v Bratislavě. Chybět nemůže slavný příběh veronských milenců Romeo a Julie ani loňská novinka Zkrocení zlé ženy a stálice shakespearovských slavností Veselé paničky windsorské. Derniéru si v letošním ročníku odbude Jindřich IV.

Letní shakespearovské slavnosti trvají letos do 7. září. Na programu je deset Shakespearových her, naplánováno je 157 představení v celkem šesti českých a slovenských městech: v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, kam přehlídka zavítá poprvé, Bratislavě a ve Zvolenu.

Rozhovor s Klárou Issovou (zdroj: ČT24)