Jak se ze mě stal Hitler?

Praha – Kde se v člověku bere zlo, které jej posléze transformuje do osoby, která je bezmyšlenkovitě schopná dosáhnout svého, dokonce i kdyby měla zabíjet? Přesně na tyto otázky se prostřednictvím divadelní hry Mein Kampf snaží odpovědět dramatik George Tabori. Pomáhá mu v tom soubor Švandova divadla.

Mein Kampf totiž smíchovské divadlo zařadilo jako poslední na seznam premiér této sezony. Groteska o tyranovi Adolfovi Hitlerovi měla totiž na prknech „švanďáku“ před dvaadvaceti lety svou českou premiéru. 

V příběhu se divák setkává s mladým Hitlerem, který se ve Vídni hlásí na akademii umění, protože se chce stát slavným malířem. Autor scénáře postavil slabošského ústředního hrdinu do kontrastu s moudrým židem Šlomo Herzlem, u nějž najde Hitler útočiště. Šlomo se snaží svěřence převychovat a odvrátit tak „neúprosný chod dějin 20. století.“ 

„Je to anekdota, ale v podstatě šílená, opravdu mrazí v zádech,“ říká herec Filip Čapka. Tabori se s humorem a jistou dávkou ironie snaží prozkoumat, kdy se odehraje okamžik, v němž se z neurotického mladíka stává neúprosný diktátor. 

Reportáž Jiřího Svobody ze Švandova divadla (zdroj: ČT24)

Dramatik se při psaní hry inspiroval vlastními životními zkušenostmi. Pocházel totiž z maďarské židovské rodiny, která musela před Hitlerem utéci do Anglie. Přesto však část jeho příbuzných zemřela v koncentračních táborech. Mein Kampf stvořil v 80. letech pro vídeňský Burghertheatr, posléze představení zrežíroval a sám si v něm i zahrál. 

V hlavních rolích se představí Filip Čapka, Miroslav Hruška, Tomáš Pavelka či Petra Hřebíčková.