Karlovy Vary léčí filmem

Karlovy Vary - Helen Mirrenová a Susan Sarandonová osobně, více než dvě stovky filmů, z toho jeden patnáctihodinový a jedna restaurovaná klasika české kinematografie a navíc proslulá festivalová atmosféra. Od 29. června do 7. července je o důvod víc vypravit se do Karlových Varů - koná se zde 47. mezinárodní filmový festival.

Zahajovacím snímkem festivalu, uvedeným v mezinárodní premiéře, bude britsko-irský film Good Vibrations v režii Lisy Barros D'Sa a Glenna Leyburna. Vypráví příběh o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Holoeyovi. Krátce po slavnostní projekci mohou stejný film spatřit diváci v letním kině, kam ho má provázet také delegace tvůrců.

Tečku za festivalem udělá snímek Woodyho Allena Do Říma s láskou. I loni přehlídka končila Allenovým snímkem Půlnoc v Paříži. „Snažíme se na zakončení naplánovat film, který je lehčího ražení, nicméně inteligentní s vynikajícím hereckým obsazením, a to jsou atributy, které filmy Woodyho Allena splňují téměř pokaždé,“ odmítá ale umělecký ředitel MFF KV Karel Och, že by tím vznikala tradice.

Karlovarskou přehlídku orámují také návštěvy dvou hvězd světové kinematografie. Zahájení bude patřit britské oscarové herečce Helen Mirrenové a závěr její americké kolegyni Susan Sarandonové. Obě převezmou ve Velkém sále hotelu Thermal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V dějišti festivalu se ale slavné herečky nepotkají. Mirrenová je očekávána na jeho úvod, Sarandonová přijede na závěr MFF. „Helen Mirrenová je pro mě možná zajímavější tím, že je velká divadelní herečka a že jako jedna z mála ztvárnila šest královen,“ přiznal prezident festivalu Jiří Bartoška, těší ho ale samozřejmě účast obou hvězd.

Z více než dvou stovek promítaných filmů bude mít 22 světovou, 35 mezinárodní a osm evropskou premiéru. Kolem jedné třetiny uváděných snímků budou autorské debuty. „Drtivá většina snímků, ať už mírnější formou přes individuální příběh, či spíše radikálním způsobem, se snaží reflektovat současnost,“ poznamenal k letošní nabídce umělecký ředitel. 

Domácí kinematografii zastoupí v různých sekcích tři desítky snímků. V hlavní soutěži bude uveden snímek Marka Najbrta Polski film, který bude o Křišťálový glóbus usilovat v konkurenci dalších jedenácti titulů. „V hlavní roli se představí Pavel Liška, Josef Polášek, Tomáš Matonoha a Marek Daniel, kteří hrají sami sebe. Pokoušejí se oživit staré přátelství z dob studií v Brně,“ předstvil snímek stručně Karel Och. „Je to velice originální film, který má potenciál stát se festivalovým hitem,“ domnívá se.

Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí slovensko-české sociální drama debutující Ivety Grófové Až do města Aš. Mezi celovečerními dokumenty budou z českých titulů soutěžit projekt o fotbalových fanoušcích Dva nula a časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír. Matěj Hádek se objeví v hlavní roli filmu České televize Posel, který představí Vladimír Michálek.

Polski film / Marek Daniel, Josef Polášek, Pavel Liška, Tomáš Matonoha
Zdroj: ČT24/Aerofilms

Kromě oficiální soutěže, soutěže dokumentárních filmů a soutěžních sekcí Na východ od Západu a Fórum nezávislých jsou pro diváky sestaveny tradiční informativní kolekce a tematické retrospektivy. V programu se letos objeví všechny oceněné snímky z renomovaných světových festivalů, ať už z Berlína, Benátek, nebo Cannes. Zajímavostí je pak promítání 15 hodin dlouhého díla The Story of Film: An Odyssey. „Natočil ho britský režisér Mark Cousince podle své stejnojmenné knihy o historii filmu. Uveden bude v pěti tříhodinových pásmech. Režisér bude v Karlových Varech a první tři projekce uvede,“ upozornila dramaturgyně festivalu Ivana Svobodová.

K událostem tuzemské kinematografie patří slavnostní uvedení digitálně restaurované kopie snímku Hoří, má panenko. Režisér Miloš Forman ze Spojených států na projekci nepřijde, zavzpomíná ale na natáčení v krátkém dokumentu. „Miloš vzpomíná s láskou na Vrchlabí, hovoří v něm i Mirek Ondříček,“ podotknul Bartoška. Ze zlatého fondu se bude promítat také Žert, který natočil Jaromil Jireš v roce 1968 podle románu Milana Kundery. Představitel hlavní role Josef Somr při té příležitosti převezme cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos českému filmu.

Překvapením každého ročníku karlovarského festivalu bývá znělka, oproti těm předchozím ale v letošní nebude účinkovat hlavní host přehlídky. Nepodařilo se sladit pracovní program Judi Denchové a režiséra Ivana Zachariáše, proto bylo natáčení znělky s touto hvězdou odsunuto, i když scénář schválila. Kolekci znělek tak letos obohatí pocta loni zesnulému režisérovi Otakaru Vávrovi.

Rozroste se i počet digitalizovaných kin. Loni se v digitálním formátu promítalo čtrnáct filmů, na 47. ročníku jich bude o mnoho víc. „Je to bezesporu hlavní technologická změna. Nicméně ne všechny filmy se promítají z digitálu, máme zhruba 85 ze 180 celovečerních snímků, které promítáme z hard disku, a ještě celou řadu stále - k naší radosti - z 35milimetrových materiálů,“ potvrdil Karel Och. Cena vstupenek zůstává už dvanáct let stejná.