Mirrenová ve Varech: Je to, jako když přijedete do Cannes

Karlovy Vary - Britská herečka a držitelka Oscara Helen Mirrenová je už v dějišti karlovarského festivalu. Přijela s manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci. I on má Oscara - za krátký film Teenage Father.

Před Grandhotelem Pupp Mirrenovou přivítali prezident přehlídky Jiří Bartoška a karlovarský primátor Petr Kulhánek. Slavná herečka se večer zúčastní zahájení 47. festivalového ročníku. Ve Velkém sále Thermalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V sobotu se setká s novináři a den poté uvede s maďarským režisérem Istvánem Szabóem, jenž už je také ve Varech, jeho nejnovější snímek Za zavřenými dveřmi (The Door). Ztvárnila v něm hlavní úlohu. „Je to hospodyně, uklízečka a kuchařka, ale zároveň má velkou důstojnost. Je to žena, kterou byste si představovali jako slabé stvoření, ale svou osobností vyjadřuje určitou sílu,“ prozradila Mirrenová. 

Do důchodu se tato britská herecká legenda zatím nechystá, i když vzápětí po návštěvě Karlových Varů oslaví koncem července sedmašedesátiny. Oscara získala až v jednašedesáti letech za ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna, který mohou diváci České televize vidět 30. června ve 21:35 na prvním programu. Nominována byla také za role ve snímcích Šílenství krále Jiřího, Gosford Park a The Last Station.

První dojmy Helen Mirrenové z festivalu: „Vůbec jsem nečekala, že to bude tak velké. Je to, jako když přijedete do Cannes. Velmi dobře zorganizované, navíc v překrásném městě. V Karlových Varech jsem poprvé a je úžasné vidět tu nádhernou architekturu.“

Rozhovor s Helen Mirrenovou (zdroj: ČT24)