Vary, den druhý: Hasiči a piráti a filmů až Aš

Karlovy Vary – Po pátečním zahájení se poslední červnový den rozběhl program 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary naplno. Co všechno přinesl a odnesl?

Už na slavnostním zahájení se objevila britská herečka Helen Mirrenová. Ve Varech zůstala i dnes a na tiskové konferenci si s novináři povídala o ženách a filmech. K sobotním hostům patřil dánský herec Thomas Bo Larsen. Přijel představit nejnovější opus režiséra Thomase Vinterberga Hon, který sklidil uznání na festivalu v Cannes.

Spíš festivaloví skřivani než sovy ocení zařazení projekce projektu Marka Cousinse na půl devátou ráno. Patnáctihodinový epos Příběh filmu: Odysea, který je průvodcem historií kinematografie, je rozdělen do pěti tříhodinových bloků. První dnes uvedl režisér osobně.

47. MFF KV: Mark Cousins, režisér filmu Příběh filmu: Odysea
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Dalším ojedinělým bodem programu byla světová premiéra digitálně restaurované Formanovy hořké komedie Hoří, má panenko. Projekci doprovodil desetiminutový dokument, v němž tvůrci prozradili zajímavosti z natáčení i z restaurování filmu. ČT2 jej odvysílá dnes večer ve 23:15.

47. MFF KV: Projekce filmu Hoří, má panenko
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Hlavní soutěž otevřel portugalsko-finský filozofující western Na slaměné cestě. V osm večer začíná projekce dalšího soutěžního snímku Henrik, tentokrát z Norska.

Promítání odstartovala i soutěžní sekce Na východ od Západu. Zahajovacím snímkem bylo slovensko-české sociální drama Až do města Aš.

Až do města Aš
Zdroj: ČT24/Mezinárodní festival Karlovy Vary

Kromě projekcí se dnes ve Varech konala také panelová debata na téma pirátského stahování filmů. A jaké jsou její závěry? Škody způsobené nelegálním stahováním a šířením audiovizuálních materiálů mohly dosáhnout v Česku v loňském roce více než 2,6 miliardy korun. Odhad škod způsobených loni nelegálním stahováním českých filmů činí asi 610 milionů korun. Tržby serverů fungujících jako úložiště nelegálně šířených audiovizuálních materiálů byly kolem 140 milionů korun. Údaje zveřejnili zástupci audiovizuálního průmyslu.

47. MFF KV: Debata "Proč se kradou filmy"
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Nechyběla ani Česká televize, tradiční mediální partner festivalu. Má ve Varech druhý domov. Doslova. Pojmenovala tak dům na Divadelním náměstí, kam může každý den přijít kdokoli z návštěvníků, setkat se se zajímavými hosty i vyzkoušet si televizní či filmařskou profesi. Více o ČT ve Varech najdou zájemci na webových stránkách.

Antonín Buršík o Domově ČT (zdroj: ČT24)

Další zajímavosti z festivalového dění shrnují Festivalové vteřiny s Markem Ebenem:

Festivalové vteřiny 2012 (zdroj: ČT24)