Století českého loutkářství v jednom časopise

Praha - Letos je tomu sto let od prvního vydání časopisu Loutkář. Byl vůbec prvním specializovaným loutkářským periodikem a oslavou stovky získal další prvenství. Je i nejdéle vycházejícím divadelním periodikem na světě. „Když jsme dostali gratulaci ze zahraničí, že je to neuvěřitelný fenomén, byli jsme překvapeni. On tomu totiž nikdo nevěří, že máme časopis, který vychází 100 let. Sto let Loutkáře je stoletím českého loutkového divadla,“ říká současná šéfredaktorka Nina Malíková.

Od roku 1912, kdy jej založil Jindřich Veselý, vychází s pauzou válečných let až dodnes. Po celou dobu mapoval rozvoj oboru, který je mnohem více ceněn v zahraničí než doma. Obsahově je časopis zaměřen na profesionální i amatérskou scénu a je určen odborníkům i laikům.

Stoleté jubileum připomene několik akcí. „V souvislosti s výročím jsme oslovili 24 výtvarníků spjatých s loutkovým divadlem. Například Jiřího Bartu, Adolfa Borna, Petra Nikla, Jana Schmida, Jiřího Suchého, Jana Švankmajera a Marka Zákosteleckého, kteří věnovali časopisu Loutkář k jeho výročí své grafické listy,“ upozornila na jednu z nich Nina Malíková.

Časopis Loutkář
Zdroj: ČT24

Časopis připravuje Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář šestkrát ročně v rozsahu 48 stran. Sté výročí přinese proměnu designu periodika podle návrhu Pavla Svobody a Jany Smetanové. „Vítanou novinkou je rozšíření počtu prodejních míst o pokladny dalších divadel po celé republice. Zahraničním čtenářům je určeno speciální číslo s výběrem klíčových článků z celého ročníku, které budou mít k dispozici jednou ročně v anglickém jazyce,“ dodala Malíková.

První nové číslo vyjde v září. Na podzim bude spuštěna také nová podoba webových stránek, kde mimo jiné přibude rubrika Tržiště, zaměřená na nabídku a poptávku po loutkách, loutkových divadlech, případně po řemeslné výrobě loutek, kostýmů a dekorací.

Mario Kubaš o českém loutkářství (zdroj: ČT24)