Vary bez bariér

Karlovy Vary - Pátý festivalový den se v Karlových Varech věnoval kromě filmu také charitě. Nadace Jedličkova ústavu převzala dar v podobě mediálního a inzertního prostoru v hodnotě 1,4 milionu korun od mediálních partnerů festivalu. Ten na handicipované návštěvníky myslí už několikátý ročník, například tzv. kinem bez bariér.

Jedličkův ústav využije díky daru mediální prostor k obecné prezentaci lidí s postižením. „Využijeme dar, abychom seznámili veřejnost s tím, proč potřebujeme sbírat prostředky na nákup nového autobusu,“ upozornila Alena Peštová, ředitelka Nadace Jedličkova ústavu na sbírku, která probíhá i během festivalu.

Uplatnění pro dar najde nadace i v příštím roce, kdy slaví sto let od založení ústavu. Přestože má dlouholetou tradici a historii, stále se potýká s předsudky. A to i přes kvalitní služby, které poskytuje, připomněl ve Varech mluvčí Jedličkova ústavu Radek Musílek. „Dá hodně práce tyto předsudky bořit. To se nám nyní může dařit mnohem lépe,“ doufá.

Na festivalu dnes zahraje skupina The Tap Tap, kterou tvoří handicapovaní hudebníci. Na zítra pak nadace chystá zábavní odpoledne na kolonádě. „Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jaká je jízda na vozíčku. Máme i vynikající sportovce mezi vozíčkáři, jsme zvědaví, jestli někdo zvládne šplhat stejně rychle. Budou soutěže i muzika,“ připojila pozvánku na akci Alena Peštová.