Vary, den šestý: Návrat do minulosti, flétna a upír

Karlovy Vary - Dnes se ve Varech diskutovalo o ženách, přesněji o ženách u filmu, herečky nepočítaje. Poměr režisérů a režisérek, jejichž filmy se šestý den promítaly na festivalu, byl - pravda - výrazně ve prospěch těch prvních. Kdo má ale ženy jakékoli profese rád, jsou rozhodně upíři. A jeden z nich na festivalu chybět nebude.

Publikum na karlovarském festivalu si mohlo udělat představu o dalších dvou kandidátech na Křišťálový glóbus. Poslední krok, íránské psychologické drama Aliho Mosaffy, je vyprávěn z perspektivy mrtvého manžela íránské filmové hvězdy. Velkému zájmu se těšil český Polski film, v němž Tomáš Matonoha, Marek Daniel, Josef Polášek a Pavel Liška hrají sami sebe, ale kdo ví, co je pravda a co mystifikace.

Špionážní drama Zkouška, uváděné v soutěžní sekci Na východ od Západu, se vrací do zásadní události pro maďarské dějiny – povstání v roce 1956. Hlavním hrdinou je mladý agent, který prochází testem spolehlivosti. Neveselého ražení je i ukrajinské válečné drama Dům s věžičkou. Očima malého chlapce sleduje jeden zimní den v sovětském Rusku.

S velkou slávou se na úvod festivalu promítala restaurovaná Formanova komedie Hoří, má panenko. Diváci mají ale ve Varech možnost zjistit, jak se digitálně restaurovaná kopie zlatého fondu podařila za humny. Kromě slovenského Slnka v sieti byl dnes na kinoplátně k vidění „vyžehlený“ sedmioscarový Lawrence z Arábie s nezapomenutelnýma očima Petera O'Toolea.

Lawrence z Arábie / Peter O'Toole
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Hlavní ceny se sice vyhlašují až v sobotu, řecká filmařka Elina Psykouová se ale z vítězství může těšit už teď. Její projekt Věčný návrat Antonise Paraskeua se stal nejslibnějším dílem mezi celkem 18 tituly ze střední a východní Evropy představenými v programu Works in Progress.

47. MFF KV: Vyhlášení nejlepšího projektu Works in Progress 2012
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Už při zahajovacím večeru a pak znova při tiskové konferenci si britská herečka Helen Mirrenová, která byla hostem festivalu, posteskla, že ve filmové branži je málo režisérek. O pozici žen ve filmovém průmyslu dnes diskutovali v rámci KVIFF Talks režisérky Ágnes Kocsis a Tizza Covi, jež zasedají v letošních porotách, a kritik Tomáš Baldýnský.

Festivalové Vary, i když mimo program, navštívil dnes Ian Anderson, britský hudebník, skladatel a frontman proslulé rockové skupiny Jethro Tull. Přijel si prohlédnout svou sochu v nadživotní velikosti, umístěnou na zahradě jeho velkého obdivovatele. Zapózoval u ní, zahrál na flétnu a podepsal se kdekomu.

Ian Anderson z Jethro Tull u své nadživotní sochy v Karlových Varech
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Komu se zdá filmový program málo vzrušující, měl by zamířit na Festivalovou noc města Karlovy Vary. Multižánrový koncert Nosferatu – Symfonie (za)šera je kombinací němého hororu Upír Nosferatu a hudby Karlovarského symfonického orchestru.

A zajímá vás, co si dnes na festivalu nenechal ujít Marek Eben? Pak si pusťte Festivalové vteřiny:

Festivalové vteřiny 2012 (zdroj: ČT24)