Na co se to dívám? Zběsilost v srdci je exces

Drsný Sailor Ripley a rozkošná Lulu se vydávají na cestu, kabrioletem, do Kalifornie. Chtějí uniknout ničivému vlivu dívčiny matky Marietty, která by dříve nebo později jejich vztah drasticky zničila. Během cesty potkávají řadu pozoruhodných osob a prožívají neskutečné situace. Láska Námořníka a Lulu je však stejně silná jako jejich fyzická touha… Film Davida Lynche Zběsilost v srdci sledujte v rámci cyklu Velikáni filmu v pátek 6. července od 22:00 na ČT2.

Pátý film režiséra Davida Lynche (například Mazací hlava, Sloní muž, Modrý samet nebo televizní seriál Městečko Twin Peaks) je v mnohém překvapivý. Prolíná se v něm milostný příběh, psychologické drama, hudební melodram, komedie plná násilí, road movie i erotické momenty. Film se stal průkopníkem toho, čemu se říká „postmoderní film“.

Potřeba happy endu ad absurdum

„Zběsilost v srdci je film, který nás každou další scénou nutí přemýšlet, na co se to vlastně díváme. Je to kriminálka? Je to komedie?“ uvažuje filmový kritik Kamil Fila. „Pak to má naprosto neuvěřitelné finále, které je výsměchem všemu předchozímu, tomu, co jsme brali vážně, zároveň je to výsměch kýči a hollywoodské potřebě happyendu, která je dovedena ad absurdum.“

„Celý ten film je exces,“ míní Fila. „Mísí se tam dohromady spousty žánrů. Ten film skáče mezi různými žánry téměř ob scénu, opravdu je až obscénní. Pozoruhodné je to, jak bylo možné být tehdy svobodný. Dneska by běžně studio nepovolilo natočit takový film, protože on nectí žádná pravidla.“

Čaroděj ze země Oz a Elvis Presley

Lynch netočí „realistický“ film, ale spíše jakýsi „záznam snů a představ“. Jeho přístup může však vést k proniknutí skutečnosti, k průchodu jakousi trhlinou, která vede do reality hlouběji než konvenční vyprávění. Přinejmenším nabízí nekonvenční zábavu.

Ukázka z filmu Zběsilost v srdci (zdroj: ČT24)

Snímek odkazuje například na film Čaroděj ze země Oz i na jiné příběhy, které vstupují za hranice všednosti (třeba filmy Elvise Presleyho). Hlavní postavy ztvárnili populární Nicolas Cage a Laura Dern, která později excelovala například v Lynchově Inland Empire. Dominantní matku si zahrála Diane Ladd. Absurdního kriminálníka Bobbyho Peru vytvořil Willem Dafoe.

Vynikající hudební dobrovod připravil Lynchův dvorní skladatel Angelo Badalamenti. Film byl inspirován knihou Barryho Gifforda s názvem „Příběh Sailora a Lulu: Zběsilost v srdci“, která je první ze sedmidílné série. Česky knihu vydalo nakladatelství Maťa. Gifford se později podílel například na scénáři dalšího filmu Davida Lynche, Lost Highway z roku 1997.

Zběsilost v srdci (Wild at Heart ) - Americký film oceněný Zlatou palmou na festivalu v Cannes (1990). Scénář a režie David Lynch. Hrají: N. Cage a L. Dernová, I. Rosselliniová, D. Laddová, W. Dafoe, H. D. Stanton a další. 120 minut, v anglickém znění s titulky.