Festival pro židovskou čtvrť Boskovice slaví dvacet let

Boskovice (Blanensko) - V Boskovicích začal dvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť s hudebními i divadelními představeními. Do 8. července tu lidé mohou zhlédnout filmy, výstavy nebo si poslechnout - hlavně rockové - koncerty. Kromě vernisáží dnes festival nabízí koncert v synagoze, zve diváky Petra Černá z pořádajícího sdružení Unijazz. Vystoupí například Sto zvířat, Tata Bojs anebo Bonus.

V rámci festivalu mohli dnes lidé už od 9:30 chodit na filmové projekce, k odpolednímu slavnostnímu zahájení ale pořadatelé využili vernisáží. Lákavý je také večerní koncert maďarské kapely Vera Jonas Experiment v synagoze. V dalším programu se objeví třeba Michal Prokop, Sto zvířat, Tata Bojs nebo Jan Spálený. Filmové projekce se věnují třeba dokumentárnímu filmu Rozsudek nad Heydrichem nebo maďarskému filmu.

Zachránit a obnovit židovskou čtvrť

Festival, který se nekoná v jednom uzavřeném areálu, ale je rozptýlený po celém historickém městě, připravovali organizátoři několik dní. „Od pondělí to tu připravujeme a je tu nádherné počasí, zapršelo jen jednou. Doufáme, že avizované bouřky návštěvníky neodradí,“ říká Černá. Podle jejích odhadů by mohlo přijít 4 000 až 5 000 lidí.

Sdružení Unijazz pořádá festival od začátku 90. let. Původním cílem bylo zachránit a obnovit židovskou čtvrť, unikátní urbanistickou památku, která za komunismu chátrala. Nyní je festival věnován hlavně propagaci čtvrti. Cíl v podobě její záchrany považují pořadatelé za splněný, obnova ale podle nich dosud neskončila. Součástí doprovodného programu festivalu jsou komentované prohlídky čtvrti.