Lu Jindrák Skřivánková: Architektura je nebezpečná

Praha - Mladí čeští výtvarníci se prosazují nejen doma, ale i v cizině. Příkladem budiž mladá malířka Lu Jindrák Skřivánková. Před pár týdny se vrátila z Itálie, nyní se představuje v galerijním prostoru na pražské náplavce (A)void Gallery. Výstavu nazvala Mezistupeň.

Výtvarnice již vystavovala ve Švédsku, Portugalsku, Itálii, Londýně nebo Bruselu. Cestování se promítá i do jejich obrazů. „Jsem městem inspirovaná odjakživa, nevím přesně, proč to tak je. Architektura je pro mě hrozně důležitá. V Brazílii jsem se setkala s kontrastem architektury a přírody. Chápu architekturu jako trošičku nebezpečnou,“ uvažuje Lu Jindrák Skřivánková. Plátna tvoří kombinovanou technikou, maluje akvarelem i olejem.

Cítím ve vzduchu nějaké změny

Podobně intenzivně vnímá i Prahu. Jeden z jejích akvarelů je například inspirován východem z metra. „Z metra vždycky pádí dav lidí nahoru do schodů a já si představila, kdyby nad těmi schody už nic nebylo, kdyby tam byla příroda a čistý vzduch, ticho.“

Malování je pro mladou umělkyni meditací i záznamem atmosféry doby. „Cítím neklid v České republice, takový politický, proto maluji i tohle téma. Proto je to mezistupeň, protože cítím ve vzduchu nějaké změny a cítím to i z ostatních lidí,“ říká Skřivánková.

Lu Jindrák Skřivánková vytváří také objekty nebo krátké filmy. Představuje současnou mladou generaci podnikavých a úspěšných výtvarníků. Tři roky po škole vystavuje v evropských galeriích i v různých koutech republiky.

Mezi nejvýraznější zástupce mladé generace českých umělců patří například Kateřina Šedá, která vystavila moravskou vesnici v londýnské Tate Modern, Krištof Kintera oblíbený nejen u Francouzů, či Dominik Lang, který s úspěchem vystavoval na benátském bienále.

Lu Jindrák Skřivánková - Mezistupeň - (A)VOID Gallery, Rašínovo nábřeží, náplavka - 2. až 12. července 2012

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)