Filmové premiéry: Výlet na Měsíc, striptýz i Faust

Až vyjde měsíc, začnou se dít zvláštní věci. Kde jinde než ve filmových premiérách by se mohl potkat The Amazing Spider-Man s Faustem. Nebo bylo možné vidět Bez kalhot, jak v přeneseném (i nepřeneseném) významu, čtyři české herce, ovšem v Polském filmu. A to ještě nevíte, co se děje na odvrácené straně Měsíce, pod Iron Sky.

AŽ VYJDE MĚSÍC. Léto 1965, pobřeží Nové Anglie. Dva dvanáctiletí školáci, sirotek Sam a dobře vychovaná Suzy, spolu tajně utekli neznámo kam. Zatímco po nich rozčilení dospělí pátrají, rozpoutá se strašlivá bouřka, jíž se všechno ještě víc zamotá. Režisér oblíbených, stylově nezařaditelných filmů Taková zvláštní rodinka či Život pod vodou se svým typickým suchým humorem a smyslem pro parodii využívá dobových odkazů a konfrontuje zdravý rozum dětí s pošetilostí dospělých: rodičů (Bill Murray, Frances McDormandová), skautského vedoucího (Edward Norton), šerifa (Bruce Willis), sociální pracovnice (Tilda Swintonová). USA, režie: Wes Anderson.

BEZ KALHOT. Ve své komedii režisér Steven Soderbergh otevírá dveře do světa mužských striptérů. Film je inspirován zkušenostmi Channinga Tatuma z dob, kdy pracoval jako striptér a o své herecké kariéře pouze snil. Tatum však ve snímku nehraje sám sebe, ale svého staršího rádce Mika. Jeho postavu ztvárnil Alex Pettyfer. USA, režie: Steven Soderbergh.

FAUST. Po filmech Moloch (o Hitlerovi), Taurus (o Leninovi) a Slunce (o Hirohitovi) je Faust závěrečným dílem tetralogie ruského režiséra Alexandra Sokurova. Jeho zvláštní film, volně inspirovaný Goethovým příběhem, naléhavě poukazuje na lidské slabosti a chyby a znovuobjevuje Fausta jako hluboce lidský příběh. Rusko, režie: Alexandr Sokurov.

THE AMAZING SPIDER-MAN. Středoškoláka Petera Parkera (Andrew Garfield) vychovává jeho strýček Ben (Martin Sheen) a tetička May (Sally Fieldová). Jako většina dospívajících se Peter snaží zjistit, kým vlastně je a proč se z něj stal člověk, kterým je. Současně má plnou hlavu starostí se svou první středoškolskou láskou Gwen Stacyovou (Emma Stoneová). Když Peter objeví tajemný kufřík, který náležel jeho otci, pustí se do pátrání po důvodech zmizení svých rodičů – které ho zavede přímo do společnosti Oscorp a do laboratoře dr. Curta Connorse (Rhys Ifans), bývalého otcova kolegy. USA, režie: Marc Webb.

IRON SKY. V posledních chvílích druhé světové války se tajný nacistický program vyhnul destrukci a ukryl se na odvrácené straně Měsíce. Během 70 let přísného utajení nacisté zkonstruovali gigantickou vesmírnou pevnost s masivní armádou létajících talířů. Když americký astronaut James Washington přistane se svým lunárním modulem příliš blízko tajné nacistické základně, měsíční Führer se rozhodne, že zářivý moment ovládnutí Země nastal - i když o něco dříve, než bylo plánováno. Washington prohlašuje, že jeho mise je jen propagační kampaní prezidentky Spojených států, ale co jiného by člověk mohl být, když ne zvědem pro bezprostřední útok pozemskými silami? Čtvrtá říše musí reagovat! Finsko/Německo/Austrálie, režie: Timo Vuorensola.

POLSKI FILM. Režisér Marek Najbrt dostal cenu na festivalu v Krakově a s ní i finanční příspěvek na další projekt. Rozhodl se natočit film o tom, jak čtyři čeští herci, jež spojují studia na brněnské JAMU, točí film v režii Jana Budaře. Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel hrají sami sebe – anebo taky ne. ČR/Polsko, režie: Marek Najbrt.