Open Air Arena Betlémské náměstí - kreativně a netradičně

Praha – Projekt Open Air Arena Betlémské náměstí pokračuje dalším koncertem a dvěma nočními představeními na motivy díla E. A. Poea. Betlémské náměstí je unikátní prostor s velkou koncentrací kulturních institucí - galerie, muzeum, kino, divadlo – ale také kaváren, které pravidelně pořádají výstavy, literární či divadelní vystoupení. Dosud v rámci projektu hrály kapely OOZ, Zrní, Longital, Zapaska, Federsel & Mäkelä a Tea Jay Ivo, se svou performancí Tonttu vystoupil Pasi Mäkelä a byla zahájena výstava děl Kurta Gebauera a jeho absolventů, kterou je možné navštívit ještě do 22. července.

V úterý 10. července od 22:00 vystoupí na Open Air Arena divadelní uskupení, které si říká DEPRESIVNÍ DĚTI TOUŽÍ PO PENĚZÍCH. Uvede jedno ze svých nejúspěšnějších představení Zánik domu Usherů podle E. A. Poea v režii Jakuba Čermáka. Scénu vytvořil David Šlajs. Hrají: Jiří Ratajík, Darja Dvořáková, Tereza Konrádová. 

Ovšem příznivci této netradiční otevřené scény ještě před divadelním představením mohou od 20:30 zažít koncert originálního mužského sboru s názvem VAGYNY DY PRAGA. Ve svém repertoáru nezná sbor žádné žánrové omezení, obsáhnou punk! Rock’n'roll! Hip hop! Metal! Country! Funky! Agro-rock!! A možná ještě víc. 

Mužský sbor Vagyny Dy Praga pravidelně vystupuje na alternativních scénách velkých hudebních festivalů (např. Majáles 2008–12, Sázavafest 2007–10, Mighty Sounds 2006–11, Povaleč 2011), na hlavních pódiích (Miss Agro 2010, Strahov Open Air 2010–11) i na menších regionálních festivalech (Ferdinandfest 2010, Voprfest 2010…). Na svém kontě má jedno garážově nahrané cd s příznačným názvem „Vagyny maj koule!“ a jeden „Živák“.

Jako hudební sekce divadelního spolku ZTRACENÁ EXISTENCE vznikla kapela VDP v roce 2004, kdy vystoupila s jednou kytarou, bicími a s osmi zpěváky na zábavě v pražských Hlubočepích. Od té doby se mnohé změnilo a tato vykutálená pražská partička pořádá zábavní hudební programy v rámci pražské klubové scény i vlastní hudební festival (Vagyny Summerday fest 2007–10).

Kapelu VDP tvoří šest více či méně amuzikálních sboristů (Bráník, Kř, Lexa, M.ó.z.a., URL aZdena) a postupně rozšiřující se počet instrumentalistů: původně jediného kytaristu Regenta a bubeníka Parmazána Barakeše doplnil basák Kozy a druhá kytara LoPaty.