Oliver Stone natočil mexický film noir o hromadě hašiše

Ciudad de México - Režisér Oliver Stone navštívil metropoli Mexico City, aby tam představil svou poslední kriminálku Divoši. Film pojednává o drogovém obchodu a násilí, se kterým se Mexiko v posledních letech potýká. Ve filmu hrají Salma Hayeková, John Travolta nebo Benicio Del Toro.

Film sleduje životy dvou mladých Američanů (Taylor Kitsch a Aaron Johnson), pěstitelů výborné marihuany, kteří se zapletou do sporu s drogovým kartelem, který chce podíl z jejich byznysu. Mafie proto unese jejich společnou přítelkyni (Blake Lively) a mladíci se rozhodnou s gangem bojovat.

„Je to obsáhlý příběh o šesti lidech. Vždycky jsem chtěl udělat letní film o jižní Kalifornii, který by oslavoval pláže, surfařský život a lidi kolem něj a také novodobý western ve stylu mexického filmu noir,“ popisuje snímek režisér Stone.

Násilí v Mexiku je příšerné, to ani nejde znázornit

Divoši vypráví příběh o násilí a korupci, které jsou spojeny s prodejem drog na obou stranách hranice Spojených států a Mexika. Od roku 2006, kdy mexický prezident Felipe Calderón zahájil armádní protidrogové tažení, zemřelo více než pětapadesát tisíc lidí.

„Není to o politice, jen točím filmy,“ upozorňuje Stone. „Násilí v Mexiku je příšerné, to ani ve filmu znázornit nejde. Můžeme to naznačit, ale nemůžeme ukázat skutečnost, protože by to diváky pohoršilo. Myslím, že válka v Iráku trochu zapříčinila vlnu násilí v Mexiku. Dala totiž světu licenci stát se brutálnějším.“

Mexický herec Demián Bichir dodává: „Bylo by ideální, kdyby násilí existovalo jenom jako fikce. Kéž bychom ve filmu znázorňovali věci, které se staly v minulém století a dnes se už nedějí. Filmařina je vlastně takovou kronikou dneška. Hollywood tyto filmy produkuje, protože svět jim poskytuje živou předlohu.“

Obama nás skutečně velmi zklamal

Oliver Stone se kvůli snímku Divoši nechal vyfotit se zapálenou hašišovou cigaretou v ústech na titulní stranu srpnového vydání amerického magazínu High Times. Tímto způsobem chce podpořit snahy za legalizaci této drogy v USA.

Pětašedesátiletý Stone prohlásil, že americký prezident Barack Obama sice v této věci hodně sliboval, ale podnikl toho zatím příliš málo. „Co se týče tohoto tématu, tak nás Obama skutečně velmi zklamal,“ uvedl Stone. Aby se podařilo prosadit legalizaci marihuany, potřebovaly by USA podle něj mít v čele „odvážného muže“.

Oliver Stone na obálce High Times
Zdroj: ČT24/High Times

Oliver Stone má na svém kontě dva Oscary za vietnamské ságy Četa a Narozen 4. července a několik dalších zdařilých filmů. Patří mezi ně například komerčně úspěšný dvoudílný Wall Street a především pak snímky o prezidentech Johnu F. Kennedym, Richardu Nixonovi a Georgovi Bushovi mladším.

Snímek Divoši (Savages) vstoupil do amerických kin začátkem července a vydělal více než patnáct milionů dolarů za jediný víkend. Česká distribuce ho uvede od 20. září.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)