Podpora fanoušků plní sny o nacistech i dětských knihách

Praha - Finský snímek Iron Sky o nacistech, kteří útočí na Zemi z Měsíce, vstupuje i do tuzemských kin. Projekt začal jako bláznivý nápad, nyní budí pozornost po celém světě. Na začátku přitom režisér nedostal od filmových studií ani euro, peníze mu začali posílat fanoušci.

Groteskní sci-fi parodující nacisty dlouho existovalo jenom na papíře. Bizarní námět ale velmi rychle nadchl tisíce fanoušků, kteří nashromáždili téměř milion eur. Natáčení mohlo začít a vznikl snímek, jenž nemá ve světě filmu obdoby. „Je to plnění takových malých snů. Iron Sky je výjimečný, protože je opravdu něčím větším,“ komentuje to filmový publicista Kamil Fila.

Fanouškovská podpora umožňuje plnit sny i dětem. Díky donátorům mohly například dvě kamarádky vydat svoji první knihu, kterou napsaly pro nemocného tátu jedné z nich. Lidé jim přispěli více než 60 tisíci korunami. „Nemyslím si, že by Chřestýš vyšel bez podpory fanoušků, asi by se nevybraly peníze,“ říká Danča Novotná, autorka knihy.

Příhody a případy Chřestýše 23
Zdroj: ČT24

Fanouškovská podpora pro umělecké projekty je stále populárnější, především díky americkému serveru Kickstarter, kde své donátory hledají desetitisíce umělců. V Česku na podobném principu funguje web Kreativcisobě, který pomohl i knize Příhody a případy Chřestýše 23.

Investory motivuje i fakt, že jejich peníze se neztratí. „Pokud se nasbírá cílová částka, projekt se realizuje. Pokud se cílová částka nenasbírá, investice se vrací investorům,“ vysvětluje Petr Kožušník z webu Kreativcisobě.

Cesta k úspěchu může být během na dlouhou trať. Nacisté z měsíce Timo Vuorensoly na něj čekali více než sedm let. Letos však doletěli až na červený koberec na Berlinale. O víkendu si na webu ČT24 přečtěte recenzi na Iron Sky od Michala Šobra.