Hudební festival Znojmo letos patří Lullymu

Znojmo - Vystoupením muzikantů různých žánrů v ulicích a parcích začal osmý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Hudebníky neodradil ani dopolední déšť. Pořadatelé letošní přehlídku věnovali francouzskému baroknímu skladateli Jeanu Baptistovi Lullymu. Potrvá do 29. července a nabídne koncerty na různých místech v historickém centru, zejména v památkových objektech. Přehlídka slibuje silné zážitky milovníkům klasické hudby i vína ze znojemské oblasti.

Víkendová předpověď počasí už přiměla pořadatele k první změně. Sobotní symfonický koncert přeložili z nádvoří muzea do jízdárny Louckého kláštera. Vystoupí tam Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiana Weisera. Zazní například česká premiéra skladby Concertino od Jeana Francaixe.

V pondělí se hlavní festivalové dění přesune do Uherčic na Znojemsku. Součástí přehlídky jsou každoročně koncerty a benefiční aukce na podporu rekonstrukce tamního zámku. Tentokrát vystoupí s pěvkyní Pavlínou Seničovou také klavírista Karel Košárek a herec Ondřej Vetchý. Po koncertě následuje dražba vzácných vín. „Výtěžek je určen na opravu oken v banketním sále,“ informovala mluvčí festivalu Jana Příkazská.

  • Hudební festival Znojmo zdroj: Hudební festival Znojmo
  • Hudební festival Znojmo / Pavlína Senić zdroj: Hudební festival Znojmo

V produkci znojemského festivalu každý rok vznikne jedna původní inscenace. Loni zazněla opera Josefa Myslivečka Montezuma. Letos pořadatelé připravují hudebně taneční projekt s Lullyho skladbami a choreografií Hany Litterové. Představení nese název Král Slunce, což je přídomek francouzského monarchy Ludvíka XIV., Lullyho chlebodárce. Premiéra je v sobotu 21. července v jízdárně Louckého kláštera.

Hudební festival Znojmo se v uplynulých osmi letech postupně zařadil k významným letním přehlídkám klasické hudby v Česku. Každoročně věnuje pozornost jednomu velkému skladateli. Loni přehlídka přilákala 14 000 lidí.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)