Zaoralová získala Rytířský kříž za vztah k polskému filmu

Praha - Česká filmová kritička a umělecká poradkyně karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová na polském velvyslanectví obdržela Rytířský kříž Řádu za zásluhy Polské republiky za přínos k rozvoji polsko-českého kulturního dialogu. Vyznamenání obdržela zejména v souvislosti s dlouholetou propagací polského filmu na karlovarském festivalu. „Díky jejímu zájmu a podpoře je festival v Karlových Varech jediným filmovým festivalem třídy A, na němž má polská kinematografie od roku 1994 pevné místo,“ uvedl chargé d'affaires Marek Minarczuk.

Právě zásluhou Zaoralové byl například v Karlových Varech v roce 2005 uveden film Můj Nikifor, který zde získal hlavní cenu, Křišťálový globus. Jeho tvůrce Krzysztof Krauze si odnesl i cenu za režii, stejně jako osmdesátiletá herečka Krystyna Feldmanová, která v tomto snímku hrála titulní roli.

Zaoralová uvedla, že její vztah k polskému filmu je stejně starý jako její vztah k filmu vůbec. Ve své děkovací řeči vzpomenula režiséra Andrzeje Wajdu i festival v Gdaňsku v roce 1980, kterého se osobně zúčastnila. „Obdivovala jsem tehdy odvahu polských filmařů,“ uvedla Zaoralová, která doufá, že jí vyznamenání pomůže propagovat další polské filmy v Karlových Varech.

Benátky, Berlín, Cannes…

Členka prezidia České filmové a televizní akademie a Evropské filmové akademie již před deseti lety dostala od francouzské vlády vyznamenání Rytíř Řádu umění a literatury. Zaoralová, která v listopadu završí osmdesátiny, zasedala v porotách mnoha mezinárodních filmových festivalů (Benátky, Berlín, Cannes, Mannheim, Wiesbaden, Antalya).

Eva Zaoralová se svou knihou pamětí Život s filmem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jako novinářka Zaoralová působí v Mezinárodní federaci filmového tisku (FIPRESCI). V roce 2002 obdržela medaili českého ministerstva kultury za zásluhy o kulturu. V roce 2010 jí prezident Václav Klaus udělil Státní vyznamenání (medaile Za zásluhy II. stupně) za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Dále získala od MFF v Cannes plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost. Na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech představila knížku svých pamětí Život s filmem, kterou sepsala s filmovou publicistkou Alenou Prokopovou.

Vydáno pod