Žižkovská věž v novém: Měsíční sopky, šumění Vltavy a minihotel

Praha - Vyhlídková observatoř, luxusní jednopokojový hotel nebo odbíjení orloje - to vše čeká návštěvníky nově v žižkovské věži. Jedna z pražských dominant od architekta Václava Aulického prošla velkou rekonstrukcí. 216 metrů vysoký televizní vysílač se veřejnosti otevře během srpna.

„Zůstaly jenom obvodové zdi a všechno ostatní se dělalo podle nového projektu,“ uvedl Roman Lain ze společnosti Tower Park Praha, která získala vloni věž do dlouhodobého nájmu. V každém patře bylo demontováno veškeré zdivo, které zde bylo navíc. Bude tak umocněný 360stupňový výhled ze všech místností. Katakomby, které byly navíc, zmizely.

Návštěvníci využívají především vyhlídkovou observatoř v osmém patře. Z výšky 93 metrů je odtud možné pozorovat Prahu a její okolí ze tří zrekonstruovaných vyhlídkových plošin. Jednu z nich zaplní průhledná závěsná křesla, tzv. bubble chair, v nichž budou moci návštěvníci poslouchat zvuky metropole - šumění Vltavy, odbíjení orloje nebo projíždějící metro. Na zdech centrální části vyhlídky lidé uvidí časosběrný dokument o výstavbě rozhledny, která vznikala v letech 1985 až 1992 podle návrhu architekta Václava Aulického a statika Jiřího Kozáka.

Oproti minulým letům bude mít vysílač dvě nové restaurace a jeden lunch bar, který vznikl z bývalé kuchyně. Zázemí pro kuchaře se přestěhovalo do šestého patra, kde přibyl jednopokojový hotel. Apartmán bude možné přestavět na konferenční místnost nebo obřadní sál. Luxusní pokoj vyjde mezi 20 a 30 tisíci na noc.

Reportáž Evy Spáčilové o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

O vizuální stránku restaurací a vyhlídek se postarali architekti z ateliéru SAD. Strop interiéru má evokovat měsíční krajinu. Ve vyústění „měsíčních sopek“ je zabudováno osvětlení, vzduchotechnika a reproduktory.

Zatímco interiéry prodělaly zásadní proměnu, vnější futuristický vzhled vysílače zůstane. A stejně tak i černá mimina sochaře Davida Černého, která zdobí vysílač od roku 2000. I noční osvětlení věže investor zachová. Opravovat se přesto bude do příštího jara, kdy by měla být dokončena úprava parku s dětským hřištěm, minigolfem a amfiteátrem. Roční rekonstrukce zatím přišla na zhruba 50 milionů korun.