Divadlo Continuo rozpohybuje v cihelně Exupéryho Citadelu

Vodňany - Volně inspirovat textem Citadela Antoina de Saint-Exupéryho se nechalo Divadlo Continuo při svém šestnáctém letním site-specific projektu. Představení, do něhož se zapojí mladí umělci z celé Evropy, odehraje 14. srpna v bývalé cihelně ve Vodňanech.

Podle režiséra představení a uměleckého vedoucího Divadla Continuo Pavla Štourače je Exupéryho text mnohovrstevnatým dílem. „Vybrali jsme si ho jako vodítko pro hledání odpovědí na otázky spojené se stavem současné společnosti, civilizace a kultury, ale i všudypřítomné otázky, jež si člověk klade bez ohledu na dobu, v níž žije. Odpovědi však nehledáme ve slovech, ale snažíme se je najít v pohybu, tónech, rytmu a obrazech,“ charakterizoval inscenaci.

Fyzické divadlo ve spojení s výtvarnou poetikou, všudypřítomný prach a písek, žízeň, touha, sny jsou ingrediencemi, z nichž prý bude představení utkáno. Odehraje se na několika místech prostoru bývalé, sto let staré cihelny, v jejím exteriéru i interiéru, a bude mít podobu společného putování diváků a herců.

Představ si svatební hostinu, když hosté i milenci odejdou. Za svítání vyvstane nepořádek, který tu zanechali. Rozbité džbány, převržené stoly, vyhaslý oheň, na všem je ustrnulý otisk zmatku. Ale z těch známek se o lásce nic nedozvíš… /A. de Saint-Exupéry: Citadela/

Na přípravách se podílejí dvě desítky performerů, výtvarníků a hudebníků z 12 zemí Evropy - Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Ruska, Francie, Rakouska, Německa, Portugalska, Španělska, Itálie a Turecka. Inscenace vzniká tradičně na základě společných workshopů účastníků. Uskuteční se od 14. do 22. srpna vždy od 20:30 hodin ve vodňanské cihelně.