Festival Sziget dokáže být jiný: Internetový

Budapešť - V hlavním maďarském městě se koná dvacátý ročník festivalu Sziget, největší hudební přehlídky svého druhu v Evropě - i když jen díky tomu, že britský Glastonbury má letos kvůli olympiádě pauzu. Sziget se nicméně může pochlubit cenou pro nejlepší hudební festival v Evropě. A letos nabízí jednu zajímovst - zájemci ho mohou sledovat v přímém přenosu na internetu.

„Ve světě je hodně dobrých festivalů. Ale já považuji za důležité, abychom našli to, co nás dělá jedinečnými. Budoucnost mají jen takové akce, které dokáží být jiné,“ domnívá se ředitel Szigetu Károly Gerendai. První ročník zorganizoval s několika přáteli pro pár lidí. Přišlo jich 40 tisíc a od té doby se na ostrově v Budapešti mnohé změnilo.

A přijít o dění letos nemusí ani ti, kteří na festival z různých důvodů přijít nemohli nebo nechtěli. Na kanále YouTube mohou sledovat na padesát koncertů, včetně největších hvězd programu. „Tři různé štáby na třech různých pódiích, dohromady šedesát lidí se čtrnácti HD kamerami,“ přibližuje technické zajištění přenosu mluvčí Google Hungary Richard Schuster. „Všechno půjde na třech kanálech, to znamená, že je možné sledovat tři různé přenosy najednou,“ upozorňuje.

Festival Sziget potrvá do neděle 12. srpna. Vyvrcholí vystoupením americké kapely The Killers.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)