Edinburgh začal s divadelní sklizní

Edinburgh – Jedna z největších kulturních událostí britských ostrovů právě startuje. Skotská metropole naplánovala tradiční divadelní žně nesoucí název Edinburgh Festival. Tento název zastřešuje několik paralelně probíhajících kulturních a uměleckých festivalů, které si svou tradici budují již od 40. let minulého století. Festival skončí 2. září.

Festivaloví pamětníci si jistě vzpomenou, že událost původně začínala pod názvem Edinburgh International Festival. Navázala na něj však neoficiální divadelní představení s přízviskem Edinburgh Festival Fringe. K oběma se nakonec postupně přidávaly další kulturní přehlídky a akce, a tak veškeré dění zakotvilo u dnešního výše zmíněného názvu, přestože v sobě snoubí více projektů. 

Jenom na Fringe se letos příchozím předvede přes dva tisíce produkcí. Součástí programu je tradiční divadlo, opera, muzikály, balet, ale také workshopy či vizuální umění. 

Účinkující klasické části jsou pečlivě vybíraní podle umělecké hodnoty, což ovšem neplatí pro pouliční přehlídky či podobná představení. Na nich panuje vcelku chaos a pravidlo: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Soubory si zamluví jednotlivé plácky, rozbalí saky paky a místo následně okupují po celou dobu festivalu.    

Pro obyvatele Ediburghu je festival takového rozsahu určitou událostí a vzhledem k tomu, že přetrvává již od roku 1947, jde o hluboce zakořeněnou tradici.