Amatérští divadelníci vezmou dílny útokem

Šumperk – Tento pátek čeká Olomoucký kraj nájezd divadelníků ze všech koutů republiky i ze Slovenska. Akce Setkání mladých amatérských divadelníků (neboli S.M.A.D.) má své kořeny již od roku 1995. Jde o určitý druh divadelních dílen, kde se pod vedením profesionálních divadelníků a režisérů budou moci amatéři lecčemu přiučit. Výsledky svého osmidenního „studia“ odprezentují poslední srpnovou sobotu.

Šumperk si bude muset poradit s téměř osmdesátkou mladých nadšenců, kteří se dílen zúčastní. Každý z nich bude moci navštívit jednotlivé třídy s určitým zaměřením. V jejich čele budou stát zkušení režiséři, choreografové a další, kteří budou „studentům“ vždy po ruce. K dispozici bude příchozím celkem šest dílen. 

Témata jednotlivých kategorií jsou už sama o sobě dost rozmanitá. Hereckou třídu se zaměřením na Shakespeara povede režisér Pavel Khek, k návštěvě vybídne ale i třída rituálního divadla, do jejíhož čela se postaví mim, scenárista a herec v jednom Juraj Benčík. Odpovídající výraz budou pro změnu žáci hledat v dílně s názvem Žena je nejlepší zbraň.   

„Jde o ojedinělý typ vzdělávání v celé České republice, seminaristé pracují pod dohledem profesionálů po celý den. Důraz je kladen na to, aby účastníci trávili s lektorem co nejdelší dobu,“ vysvětlila organizátorka akce Alena Crhová.   

Vzdělat se v oboru divadelnictví přitom mohou jak školy s divadelním zaměřením, tak především amatéři i studenti z „obyčejných škol“.