Robbins natočí snímek o sametové revoluci

Praha – Světoznámý americký režisér Tim Robbins natočí v Praze příběh na pozadí sametové revoluce. Snímek nese předběžný název Václavské náměstí, obsazení herců v hlavních rolích zatím však zůstává otázkou. Natáčet se bude nejen v hlavním městě, ale i v okolí Prahy a v dalších lokacích. Finální záběry ale budou, jak jinak, pocházet z centra metropole.

Scénář snímku vychází z adaptace povídky Arthura Phillipse, která byla věnovaná událostem před, po a během sametové revoluce. Ústřední děj se bude točit kolem agenta CIA a agentky StB, jejíž cíl je prostý – zkompromitovat amerického špiona. To vše v období podzimu 1989. 

Režisér Robbins je mimo svou vedoucí pozici u štábu respektovaným hercem. Diváci ho mohli spatřit ve filmech Hráč či Vykoupení z věznice Shawshank. O jeho hereckém úspěchu ostatně svědčí i Oscar za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli ve snímku Tajemná řeka. Coby režisér ale nezaostává, obdržel nominaci na Oscara i za film Mrtvý muž přichází

Koproducentem chystaného snímku je společnost Milk and Honey Pictures. „O natáčení tohoto filmu jsme dlouho usilovali. Mám velkou radost, že všechno klaplo, a na natáčení se těším,“ uvedl její člen Tomáš Krejčí.

"Na trhu, který poskytuje služby americkým produkcím, existuje neuvěřitelně veliká konkurence. Shodou okolností je tam 20% vratka, tzn., že štáb, který přijede do konkrétní země, dostane 20% z toho, co utratil zpět. Díky ministru financí to má Česká republika limitované do částky 300 nebo 400 miliónů korun, zatímco Maďaři a Rumuni to mají bez limitu. Takže bohužel mnoho produkcí kvůli tomu odchází pryč a v Čechách se netočí,“ upozornil filmový režisér a producent Václav Marhoul. 

  • Václavské náměstí v listopadu 1989 zdroj: ČT24
  • Václavské náměstí v listopadu 1989 zdroj: ČT24

"Podle dostupných informací, by se skutečně mělo točit přímo na Václavském náměstí, ale odhaduji, že uzávěrky by neměly být nijak drastické, protože tam by se mělo odehrávat pouze finále. Více prostoru dostanou různé české scenérie. I když jsem scénář nečetl, myslím si, že snímek bude zacílen na univerzální publikum, kdy téma pádu železné opony, dvou znepřátelených stran a bojů různých špionážních jednotek s přídechem lehké love story, bude přijatelné pro opravdu širokou veřejnost a nikoli jen pro bývalý východní blok,“ předpokládá filmový publicista Jan Gregor. 

První klapka padne na jaře příštího roku. Snímek se chystá do celosvětové distribuce, a tak by podle Krejčího mohl zpřístupnit i zvěčnit události listopadu 89 i mezinárodnímu publiku.