Žhavé barvy flamenca čarují na Moravě

Ostrava/Olomouc - Rytmu temperamentního tance flamenco se mohou tento týden oddat obyvatelé i návštěvníci Olomouce a Ostravy, kde se koná čtvrtý ročník festivalu Colores Flamencos. Festival v pátek oficiálně zahájí galavečer v Moravském divadle v Olomouci. Akci provází i ochutnávka španělské gastronomie a zájemci se mohou zúčastnit i tanečních workshopů. Připraveny jsou rovněž španělské filmy či kurz španělštiny.

„Zájem o flamenco se neustále drží, ba dokonce narůstá. Flamenco je stále atraktivní zřejmě i proto, že je směsicí emocí a mísí se v něm řada kultur,“ uvedl ředitel festivalu Viktor Šebestík.

Zájemci o španělskou kulturu nepřijdou o již tradiční akce, které se v Olomouci konaly i v předchozích ročnících. Patří k nim například i sangria party, v pátek a v sobotu mohou lidé tento nápoj ochutnat v barech v Mlýnské ulici za doprovodu španělských rytmů.

Colores Flamencos v Ostravě (zdroj: ČT24)

Hlavními hvězdami festivalu jsou kytarista Daniel Navarro známý pod uměleckým pseudonymem Niño de Pura pocházející ze Sevilly, tanečník David Pérez či flamencový zpěvák Rafael Carlos Espejo Moreno, které prostor bývalých ostravských vysokých pecí prý přímo očaroval.

„Zamiloval jsem se do flamenca, když mi bylo šest let. Můj bratr je vynikající tanečník, vůbec v celé mé rodině se umění flamenca pěstovalo od nepaměti. Takže to byla tradice naší rodiny, která mě ke flamencu přivedla,“ řekl před ostravským vystoupením kytarista Niño de Pura.

  • Colores Flamencos 2012 / Niño de Pura zdroj: ČT24
  • Colores Flamencos 2012 / David Pérez zdroj: ČT24

V sobotu v olomouckém Jazz Tibet Clubu vystoupí španělský jazzový saxofonista Arturo Soriano. Představí mimo jiné skladby ze svého posledního CD vycházejícího z atmosféry jazzu, soulu a funky. Přímo v centru města se uskuteční flamencová fiesta se skupinou Aires del Sur a jejími hosty.

Novinkou letošního ročníku bude Show de la moda flamenca. „Nepůjde o tradiční módní přehlídku flamencové módy. Šaty předvedou přímo tanečnice ve víru tance,“ doplnil Šebestík.

Festival potrvá do neděle.