Různé rodiny, stejná práva, jedna výstava

Praha – Na Piazzettě Národního divadla je do konce srpna k vidění výstava, která se váže k letošnímu ročníku Prague Pride Festival. Nese název Různé rodiny, stejná práva a zobrazuje velkoformátové fotografie queer lesbických a gayských rodičů s jejich dětmi. České právo totiž zatím existenci stejnopohlavních rodin neuznává. Exhibice se tento postoj snaží o něco změnit.

Kateřina Saparová, zástupce ředitele Prague Pride Festival, říká, že se touto výstavou tvůrci snaží narušit mylný dojem stávající české společnosti, že gay nebo lesbické páry nemohou vychovávat děti. Jsou prý stejně zodpovědní jako heterosexuální rodiče a sdílejí s dětmi stejné každodenní starosti i maličkosti. 

Ačkoliv není právně možné děti zatím adoptovat, podle odhadů žije v rodinách se dvěma tatínky či maminkami několik set nebo až několik tisíc dětí. „Je to dáno tím, že přestože jsou tyto ženy lesby, potomky mít chtějí, takže si je pořídí,“ vysvětluje Saparová. Existují však i případy, kdy si dítě přivede jeden z partnerů z předchozího vztahu. 

Rozhovor s Kateřinou Saparovou (zdroj: ČT24)

Výstava u Národního divadla prezentuje rodiny na sadě portrétů s jednotlivými popiskami. Najdeme zde tak každodenní situace – ať už v obývacím pokoji či na zahradě vlastního domu. Za projektem není podle Saparové třeba hledat jakoukoliv kampaň. Jde zkrátka o obyčejné fotografie, které poukazují na to, že obdobné rodiny existují a nemá smysl to jakkoliv popírat.

„Pro dítě je to jako rodina, vyrůstá v ní odmalička. Bere to jako samozřejmost,“ komentuje Saparová poznámky, jak se takovým dětem žije. Dokonce tuto volbu většinou preferují před tím, než aby vyrůstaly v neúplné rodině. Reakce jejich spolužáků jsou prý v dnešní době velice pozitivní a tolerantní. Rozhodně kvůli tomu nedochází k žádnému vyčlenění z kolektivu, což bývá častý argument odpůrců tohoto netradičního modelu rodiny. 

Výstava Různé rodiny, stejná práva
Zdroj: ČT24

Autory fotografií jsou Jan Zátorský a Josef Rabara. Ten se na serveru Proti šedi zmiňuje, že zachycené rodiny jsou naprosto normální. Řeší navíc stejné věci jako každý jiný: pubertu či rozchody a lásky. 

K výstavě se v podvečer váže ještě diskuze, na níž vystoupí např. dětští psychologové nebo úředníci, kteří mají možnost o těchto věcech rozhodovat.