Tyc se boří do deprese Jako nikdy

Praha – Konfrontace se smrtí nemine nikoho z nás. Ačkoliv jde o neveselé téma, právě umírání a odchod na onen svět si vybral režisér Zdeněk Tyc coby námět pro svůj nejnovější film. Přípravy snímku Jako nikdy jdou do finále a diváci jej v kinech nejspíš uvidí v dubnu příštího roku. Film vzniká v koprodukci s Českou televizí.

Hlavní role umírajícího výtvarníka Vladimíra se zhostil Jiří Schmitzer. Své poslední momenty nehodlá umělec prožít jako vězeň nemocničního lůžka. Život hodlá zakončit obklopen svými blízkými, ve vlastním domě. Tím přirozeně rozehrává celou škálu událostí, během nichž se jeho rodina musí smířit s nevyhnutelným…

Když scenáristka Markéta Bidlasová předložila Tycovi svůj text, původně se tak černého tématu režisér lekl. Pak ale v osudech malíře našel zalíbení a rozhodl se projekt realizovat. „Jak stárnu, je to nějaký úkol, který mě čeká. Přestal jsem se toho bát a začalo se mi to čím dál víc líbit, až jsem pro tu látku zahořel,“ nechal se slyšet. 

Tyc, jenž má na kontě např. snímek Smradi, do jedné z ústředních rolí obsadil i ve Smradech osvědčenou herečku Petru Špalkovou. Podle ní Jako nikdy reflektuje silný příběh, protože se týká každého z nás. „Každý budeme jednou konfrontován se svým vlastním odchodem a také s odchodem někoho blízkého,“ vysvětlila. 

Tvůrci se alespoň částečně snaží smazat tabu, jaké je s daným námětem ve společnosti spojené.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)