Coppola se prodírá temnou myslí vojáků

Bezmyšlenkovitý lidský fanatismus, deprimující válka, jež člověku snadno vymaže z hlavy, proti čemu a komu vlastně bojuje, nebo kuráž splnit bezmyšlenkovitě daný rozkaz. Všechna tato fakta zavádějí kapitána Willarda do divočiny na vražednou misi… Válečné drama režiséra F. F. Coppoly uvede ČT2 dnes v rámci cyklu Velikáni filmu ve 21:45.

Kapitán Willard má před sebou složitý úkol. Na pozadí běsnící války ve Vietnamu musí vypátrat a definitivně odstranit kolaborantského plukovníka Waltera Kurtze, který v čele domorodců vede soukromou válku proti Vietnamcům i Američanům. Se svou skupinou Willard naplno zažívá tvrdou válečnou realitu, v níž nehraje roli pouhý rozkaz, ale v níž člověk zápasí se svým přesvědčením i se svou povinností. 

Kurtz si navíc v džungli vystavěl vlastní „království“. Svou filozofii války propracoval do zrůdné a nelidské podoby, což ho vnitřně rozpoltilo. Režisér tak rozehrává další působivou dramatickou hru…  

  • Francis Ford Coppola - Apokalypsa zdroj: ČT
  • Francis Ford Coppola - Apokalypsa zdroj: ČT

Téma vietnamské války bylo pro americké filmaře dlouhou dobu tabu. Coppolova Apokalypsa se sice začala rodit už na počátku šedesátých let, začátek natáčení ale neustále odsouvaly další projekty. Režisér se v té době také pokoušel ekonomicky odstřihnout od dojného Hollywoodu, což byla jedna z mnoha příčin, proč snímek vznikl až v roce 1979.

V průběhu příprav Coppolu navíc zastihly zdravotní potíže, a tak mu trvalo celkem tři roky, než dílo dokončil. V momentě, kdy Apokalypsu představil veřejnosti, se téma vietnamské války stačilo promítnout do desítky filmů. Skoro se vlastně zdálo, že Coppola přišel s křížkem po funuse. Možná i proto se tento příběh dočkal rozporuplného přijetí a jeho hodnotu docenil až čas.

  • Francis Ford Coppola - Apokalypsa zdroj: ČT
  • Francis Ford Coppola - Apokalypsa zdroj: ČT

V dnešní době je film považován za jedno z nejstěžejnějších svědectví doby a kruté války. Získal dokonce i Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes, dva Oscary a mnoho dalších ocenění.

Apokalypsa. USA, 1979. Režie: Francis Ford Coppola. Hrají:  M. Sheen, M. Brando, R. Duvall, F. Forrest, A. Hall, S. Bottoms, L. Fishburne, D. Hopper a další.

Ukázka z filmu Apokalypsa (zdroj: ČT24)