Půl století s Ringem aneb „Nesahejte mi na ty bubny!“

Praha – Těžko se tomu věří, ale i nesmrtelné liverpoolské „Brouky“ dostihl čas a s nimi i kulatá výročí. Před padesáti lety totiž The Beatles odehráli první koncert v oficiální sestavě, jak je znal celý svět v období beatlemanie. Koncertní sál Hulme Hall v Port Sunlightu v Birkenheadu si k této události věnuje pamětní desku. Jedná se prý totiž o určité rodiště kapely.

Paul McCartney a John Lennon se seznámili v červenci 1957 na zahradní slavnosti v Liverpoolu u kostela sv. Petra. McCartney později uvedl, že si svého budoucího kamaráda zapamatoval proto, že do školního časopisu napsal přesmyčku: „Neb dýchání jest mým žitím, odvážit se přestat dýchat neodvážím.“ To Paula zaujalo, a tak se dal s Lennonem do řeči. 

O nějaký čas později přivedl McCartney kamaráda, aby Johnovi předvedl, jak umí hrát na kytaru. Tím kamarádem byl George Harrison a The Beatles už byli skoro kompletní. Místo slavného Ringa Starra ale pánové začínali po boku bubeníka Petea Besta, u jehož maminky zkoušeli své první skladby. 

Z „pajzlů“ do studia 

Nepříliš úspěšný manažer Brian Epstein stál jednoho dne opět za pultem svého obchodu s deskami. Přišel neznámý mladík a tázal se po coveru populární skladby My Bonnie. Epstein zákazníkovi nabídl spoustu verzí, avšak on lpěl jedině na té od neznámých Beatles. Majitel krámku se ze zvědavosti zašel podívat na jejich koncert. Mladá čtveřice jej zaujala a posléze s Brouky uzavřel dohodu o spolupráci.   

Následující dny absolvoval Epstein několikadenní martyrium chození po hudebních vydavatelstvích. Nabízel demo snímky svých nových svěřenců, jenže se všude setkával s odmítnutím. Jednoho dne se na něj konečně usmálo štěstí v podobě společnosti EMI. Její producent George Martin si nahrávky poslechl a vzbudily jeho zájem. Čtveřici muzikantů však poslal jasný vzkaz: Nahrávací smlouvu dostanete, pokud vyměníte bubeníka. 

Beatles stáli před životním rozhodnutím, a přestože se jim určitě nedělalo snadno, na Martinovu podmínku přistoupili. Formace si vyhlédla bicmana z Rory Storm And The Hurricanes – Ringa Starra. Dobrák Ringo už byl v té době poměrně známým a oblíbeným muzikantem, přesto se na něj po připojení k Beatles snesla vlna kritiky od příznivců Petea Besta. 

„Ringo nikdy, Pete navždy!“ hlásaly protestní plakáty. Ringo na premiérovou společnou show vzpomíná takto: „První koncert v Cavern, když jsem se stal členem, byl dost divoký. Byly tam strkanice a křik. Půlka lidí mě nesnášela, půlka mě milovala.“ Odpůrce pod pódiem ale prostě ignoroval. 

  • The Cavern Club zdroj: Isifa
  • Ringo Starr a George Martin zdroj: Isifa

Miláček Ringo 

Starrova bezprostřednost, komediálnost a přirozenost však po čase okouzlila naprosto všechny. Ringo do Beatles skvěle zapadl a těžko se hledal někdo, kdo by nového bubeníka nesnášel. A právě na jeho charakteru stavěly pozdější filmy s Beatles v hlavní roli – Perný den a Help. Památný je také Starrův výrok: „Nesahejte mi na ty bubny, já vám taky nesaham na ty vaše sluchátka!“

Dokonce i kritici si rodáka z Liverpoolu oblíbili a uznávali bubeníkův osobitý styl. Nikdy se zbytečně nepředváděl, zároveň ale uměl zahrát i náročnější přechody. „Pete byl dobrý, ale měl své meze. … Když se k nám Ringo připojil, dostali jsme větší švih a kapela se usadila. Nová kombinace byla perfektní,“ komentoval celý příběh Paul McCartney. 

Telefonát Mira Žbirky (zdroj: ČT24)