K poctě Destinnové zazpívá i italský barytonista Gavanelli

České Budějovice - Hudební slavnosti Emy Destinnové nabídnou letos osm koncertů, budou se konat v Českých Budějovicích, Třeboni a v Písku. Zahájí je Jihočeská komorní filharmonie s Leošem Svárovským 22. srpna a uzavře galakoncert k poctě Destinnové 8. září v podání brněnských filharmoniků. Zazní na něm populární skladby v podání italského barytonisty Paola Gavanelliho a portugalského tenoristy Bruna Ribeira.

V úvodním koncertě jsou na programu skladby Antonia Rosettiho, Antonína Dvořáka a Josepha Haydna. Následující koncert nabídne v třeboňském kostele svatého Jiljí Bachovy a Händlovy skladby. Hostovat na něm budou Petr Dostál-Berg a Christian Blohn.

Varhanní koncert v podání Jaroslava Tůmy v kostele českobudějovického kláštera proloží 30. srpna Josef Somr texty Jakuba Jana Ryby a Alberta Schweitzera. Další koncert se pak bude konat v kostele Narození Panny Marie v Písku. Barytonistu Romana Janála doprovodí na varhany Irena Chřipková. Na programu jsou vedle Bacha a Dvořáka skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a také Ave Maria Franze Schuberta.

V úterý 4. září se na jih Čech chystá Symfonický orchestr hlavního města Prahy. Pod taktovkou Petra Altrichtera uvede skladby Smetanovy, Martinů a Dvořáka. O den později festival posluchačům nabízí klavírní koncert Martina Kasíka, pak je na programu Panochovo kvarteto.

Závěrečný koncert s populárními skladbami, například z Evžena Oněgina, Macbetha a Rigoletta, se bude konat nezvykle v novém pavilonu T na českobudějovickém výstavišti.  

„Náklady festivalu jsou 1,8 milionu korun, z toho 800 000 korunami přispěla ruská společnost TVEL, výrobce jaderného paliva. Rok od roku klesá příspěvek města České Budějovice, z někdejších 300 000 na 80 000 Kč. Dotace kraje je symbolická. Počet koncertů se tak postupně snížil z 13 na osm,“ konstatoval předseda pořádající Jihočeské společnosti přátel hudby (JSPH) Antonín Kazil.

  • Paolo Gavanelli zdroj: thestar.com
  • Hudební slavnosti Emy Destinnové zdroj: ČT24

Tradice mezinárodního hudebního festivalu vznikla v roce 1990, kdy organizátoři k 90. výročí úmrtí Destinnové v Českých Budějovicích uspořádali galakoncert a před opravenou budovu Jihočeského divadla instalovali bustu pěvkyně. Na 22 ročnících hostovalo přes 50 pěvců světového formátu. Pozvání přijali i významní dirigenti, třeba Václav Neumann.

Sopranistka Ema Destinnová (1878 až 1930), vlastním jménem Emilie Václavka Jindřiška Pavlína Kittlová, dosáhla světového úspěchu na scénách v Berlíně, Covent Garden v Londýně a v Metropolitní opeře v New Yorku. Posledních 15 let života prožila v ústraní na svém zámečku ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku.