„Jsem velmi unavený čtyřicátník,“ směje se Jan Hřebejk

Praha – Letní komedie Jana Hřebejka Svatá čtveřice právě vstupuje do kin. Jak se na svůj počin dívá sám autor? Kdo schvaluje jeho nápady jako první a jaká kniha mu právě leží na nočním stolku? A jaké jsou vůbec jeho budoucí plány?

„Letní komedie pro pobavení unavených čtyřicetiletých Čechů,“ tituluje Svatou čtveřici s nadsázkou Hřebejk. Šlo prý o to, aby film dělal lidem dobrou náladu – třeba stejně jako podvečerní sklenička perlivého vínka. „Větší ambici jsme neměli,“ přiznává nepokrytě. 

Sám předesílá, že téma manželského stereotypu samozřejmě nemusí splňovat parametry pro komedii. Pro někoho jsou to vážné věci, které řeší radikálně. Svatá čtveřice se ale na celou situaci snaží pohlížet s určitou nadsázkou - z komedie podle něj čiší hlavně laskavé východisko. „Všichni máme rádi, když jsou věci tzv. lidské a podaří se nám vyrovnat s nějakým traumatem,“ dodává. 

Hřebejk se v tomto případě nechal inspirovat americkou romantickou komedií Ivana Reitmana Hlavně nezávazně s Natalií Portmanovou. Věděl, že by stál o to natočit film z podobné kategorie, a tak vzal zavděk Vieweghovým scénářem. 

Ačkoliv se někteří odpůrci snímku ohánějí přílišnou nahotou a neslušností, Hřebejk si stojí za tím, že ani zdaleka nejde o lehké porno, a míra vkusu podle něj zůstává v tomto projektu zachována. 

České komedie odehrávající se v Karibiku si všimla i Mezinárodní filmová přehlídka v Torontu, která je ve svém „oboru“ špičkou. Režisér byl v šoku, když se dozvěděl, že mají organizátoři v plánu Svatou čtveřici promítnout na úplný závěr festivalu. „To je veliká pocta,“ upřesnil Hřebejk. Nezůstane však jen u Kanady – nejnovější snímek poputuje i do dalších zemí. 

Rozhovor s Janem Hřebejkem (zdroj: ČT24)

Ve filmovém světě mají ostatní Česko zafixované jako tvůrce hořkých komedií. Hřebejk ale točí podle toho, na co má zrovna chuť, a jeho prvotní nápady s ním konzultuje manželka. Naposledy se pobavil u románu spisovatele Iana McEwana Solar a v horizontu několika týdnů začíná točit drama o tom, co se stane, když člověka dožene jeho minulost. Ve filmu se opět objeví Anna Geislerová, ale také Kristýna Nováková-Fuitová, která si zahrála roli Bedřišky v Hřebejkových Pelíškách. Premiéru režisér chystá na příští léto.