Handicapovaní drží správný rytmus

Ostrava – Skupina Rytmy poskytla návštěvníkům areálu dolu Michal nevšední zážitek. Rytmy totiž jednak tvoří muzikanti se zdravotním postižením, ale jednak také díky unikátním prostorám, v nichž se akce uskutečnila. Klienti centra Čtyřlístek a domova Barevný svět potěšili diváky v neobyčejném prostředí bývalých hornických řetízkových šaten.

Fyzicky i mentálně handicapovaní muzikanti se střetli už před sedmi lety v rámci muzikoterapie. Láska k hudbě je nakonec dovedl k založení vlastní formace. Hlavní oporou a zároveň tahounem je jim Libuše Gojdová, která s kapelou cvičí dvě hodiny denně.   

„Šla jsem do toho zcela spontánně, vůbec jsem si nedělala iluze, že to bude mít až takový výsledek,“ pochvaluje si Gojdová úspěch svých svěřenců. Coby hlavní nástroje používají handicapovaní djembe bubny a Orffovy nástroje. A repertoár? Lidové i populární písně. 

Veřejné koncerty s kladnou odezvou skupině nesmírně zvyšují sebevědomí. Členové ale neumí číst ani psát, proto jim trvá podstatně delší dobu, než se nějakou píseň naučí. Jednu skladbu cvičí třeba i jeden rok. „Já jim musím přesně naznačit, jak ta slova po sobě jdou,“ vysvětluje Gojdová.   

  • Rytmy zdroj: ČT24
  • Rytmy zdroj: ČT24

Mluvčí centra pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek Bohadana Rywiková uvádí, že jsou muzikanti stejně soutěživí, jako lecjaký zdravý hudebník. 

Ještě v roce 1995 se na Dole Michal převlékali horníci. Dnes se však jedná o Národní kulturní památku, která poskytuje lecjaké kulturní vyžití. Místnosti jsou pro koncerty vyhovující zejména díky skvělé akustice i autentičnosti prostoru. V šatnách se také uskutečnila výstava obrazů handicapovaných klientů ze Čtyřlístku. 

Rytmy se na svůj nejdůležitější koncert teprve chystají. V Divadle Antonína Dvořáka se představí 22. října.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)