Vlak Lustig směřuje do Osvětimi

Praha/Krakov – Třicetičlenný tým pražského Divadla pod Palmovkou se ve vlaku Lustig vydal na svou finální „štaci“. Soubor čekají poslední dvě představení v Polsku – jedno dnes večer na hlavním nádraží v Krakově a zítra přímo v Osvětimi.

Na představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou podle románu spisovatele Arnošta Lustiga se vypravili i literátovi dva vnuci a jeho sestra. Poté, co Divadlo pod Palmovkou v Česku odehrálo patnáct představení, se přesunulo za hranice. Pořadatelé sami potvrzují, že zájem o tuto inscenaci nadmíru předčil jejich očekávání. 

Jak se zdá, u polských sousedů bude zájem obdobný, neboť už o představeních stačily informovat místní i světové tiskové agentury. 

Finální zastávka se uskuteční v Osvětimi. Konkrétně v místech, kde za války končily vlakové transporty do koncentračního tábora. Toto místo si soubor zvolil pochopitelně kvůli silné atmosféře a určité symbolice, jaká se ke hře váže. 

Vlak Lustig tvoří celkem čtyři vagony a jedna lokomotiva. Vagony jsou uzpůsobeny potřebám divadelníků – ať už coby jeviště, nebo ve funkci kostymérny, převozu kulis a techniky. 

Osvětim
Zdroj: ČT24/Petr Vizina

Představení režíruje Petr Kracík a v hlavních rolích diváci uvidí (nebo viděli) např. Radka Zimu, Iva Kubečka, Ondřeje Kavana, Annu Stropnickou nebo Denisu Pfauserovou.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)