Schmidtovo Jezulátko nezůstává bez povšimnutí ani ve Vatikánu

Vatikán - Na konci září bude předána mezinárodní cena Per Artem ad Deum, udělovaná Papežskou radou pro kulturu. Poprvé v historii ji získal český tvůrce - režisér Otakáro Maria Schmidt za koprodukční film České televize Pražské Jezulátko. Postavil se tak po bok slavného italského skladatele Ennia Morriconeho, který se letos stal absolutním vítězem.

O dokumentární film s hranými prvky, který přibližuje sošku spojenou s mnoha legandami a mýty, je v zahraničí zájem. „Byli jsme vybráni pro East Silver Market, největší východoevropský trh s dokumenty, a tím pádem se o nás zajímají i jiné televize,“ potvrdil režisér snímku Otakáro Maria Schmidt.

Kardinál Miroslav Vlk o ceně Per Artem ad Deum: „Tato cena je důležitá zvláště proto, že jsme vnímáni jako ateistická země.“

Schmidtovy filmy lákají nejen na historická fakta, ale i emoce a poetiku; kombinují historii a současnost. Zpracování náboženského tématu se ale některým divákům může zdát kontroverzní. Například svatý František z Assisi prožije duchovní proměnu na diskotéce. „Takový způsob kontroverze je správný, může přitáhnout mladé lidi,“ domnívá se ale kardinál Miroslav Vlk.

Originální dokumenty O. M. Schmidta bývají součástí vánočního programu České televize. Pro ČT natáčí se svým týmem v současné době další snímek, opět o výrazné historické osobnosti, přesněji osobnostech. Do řecké Soluně se vydal hledat stopy slovanských věrozsvěstů Cyrila a Metoděje.

Reportáž Ondřeje Moravce a Ivy Strnadové (zdroj: ČT24)