Režisér Bystřičan přestává kouřit pod dohledem kamery

Praha - Závislost na tabáku je podle Světové zdravotnické organizace civilizační choroba, které se zbavuje nejhůř. Režisér Ivo Bystřičan se to rozhodl zkusit na vlastní kůži v dokumentu Mých posledních 150 000 cigaret. Experiment začíná právě teď - ve spolupráci s Českou televizí. Bystřičan má s kouřením úplně skoncovat takřka do roka a do dne. Premiéru dokumentu totiž Česká televize uvede už příští rok na podzim.

Nepřímou inspirací projektu byl americký dokumentarista Morgan Spurlock. Ten se zaměřil na jinou civilizační chorobu - obezitu. Ve snímku Supersize Me naopak vyzkoušel, co se zdravím udělá třicet dní stravy v rychlém občerstvení.

Bystřičan kouřil 40 cigaret denně 15 let. Pokoušel se přestat s kouřením už několikrát. Pokaždé to podle svých slov vydržel asi tak tři měsíce. Pak si myslel, že je to v pohodě, znovu si zapálil - a začal znovu kouřit. Teď bude jeho odvykací kúru sledovat čtyřiadvacet hodin denně kamera.

V  Česku kouří 2,2 milionu lidí a každý rok chce přestat přibližně polovina z nich. Na čerstvé nekuřáky ale čeká u nás víc nástrah než v zahraničí - kouření v restauracích i přívětivější design krabiček. „Bohužel se povede přestat asi tak třem až pěti kuřákům ze sta. Nemáme žádnou tabletu, která vás klepne přes prsty, když sáhnete po cigaretě,“ říká Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku. „Příjem z daní je kolem 50 miliard korun ročně, ale výdaje státu jsou zhruba dvojnásobné,“ dodává. Podle Bystřičana stát kouření přímo podporuje. „Hlavně na chování některých poslanců je vidět velká příchylnost k tabákovému průmyslu,“ říká režisér.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)